Србији од ЕУ 172 милиона евра за реформe

21. децембар 2012. |

Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић и шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер потписали су данас споразум о претприступној помоћи ЕУ (ИПА) за 2012. годину, вредан 172 милиона евра, који ће помоћи Србији да спроведе кључне реформе неопходне за чланство у ЕУ.

Пајевић је на церемонији потписивања у Палати правде рекао да да ће Република Србија у наредној години за 13 пројеката издвојити 27 милиона евра и да, заједно са ИПА фондовима ЕУ, укупна сума износи 199 милиона евра.

Дежер је изјавио да је владавина права кључна за функционисање демократије у једној земљи и да ће овај споразум донети директну корист грађанима Србије.

Он је подсетио да је ЕУ највећи донатор у Србији и да је од 2000. године Унија уложила више од 2,4 милијарде евра.

Министар правде Никола Селаковић, који је присуствовао потписивању споразума, изјавио је да је независност правосуђа у претходном периоду страховито пољуљана и да је ово јединствена прилика да се коначно крене ка стварању делотворног, ефикасног и одговорног правосуђа.

"Чињеница да је ЕУ наменила скоро 30 одсто средстава правосуђу и државној управи показује изузетан значај престојећег рада ресорног министарства и Канцеларије за евриоопске интеграције", оценио је Селаковић.

Средства ће, између осталог, бити намењена јачању владавине права, кроз побољшање ефикасности правосудног система, са посебном подршком судству, тужилаштву и полицији, за шта ће бити издвојено 17 милиона евра, док је за реформу јавне управе намењено 16 милиона евра.

После потписивања споразума, Дежер је предао техничку и компјутерску опрему Јавном тужилаштву, у вредности од 2,3 милиона евра, што је део донације намењене унапређењу ефикасности тужилаштва кроз побољшање система за управљање случајевима и статистиком.