Три пројекта подржана са 3.5 милиона евра бесповратне помоћи

14. децембар 2012. |

У оквиру VIII рунде Инвестиционог оквира за Западни Балкан (Western Balkans Investment Framework - WBIF) три пројекта које је предложила Република Србија, подржана су са укупно 3.5 милиона евра бесповратне помоћи. То су: програм енергетске ефикасности у јавним зградама (1.3 милиона евра), у чијем су фокусу зграде од јавног значаја (нарочито школе), техничка помоћ за унапређење затворских објеката (0.7 милиона евра), који је део ширег пројекта - "Модернизација затворских објеката" и пројекат модернизације постојеће пруге и изградње другог колосека на прузи Београд - Ниш, деоница Сталаћ – Ђунис (1.5 милиона евра).
Поред наведених, подржан је и пројекат регионалног карактера предложен од стране Босне и Херцеговине са којим су се сагласиле надлежне институције Републике Србије, а односи се на на израду Мастер плана слива реке Дрине.
Европски инвестициони фонд (European investment fund-EIF), задужен је за координацију Програма за развој предузећа и иновација (Western Balkan Enterprise Development and Innovation Facility - WB EDIF) који промовише настанак и раст иновативних и високо потенцијалних предузећа, као и стварање регионалног тржишта ризичног капитала. EDIF има на располагању 145 милиона евра оснивачког капитала обезбеђеног од стране ЕУ, међународних финансијских институција и билатералних донатора.
Више о овом програму можете пронаћи на http://www.wbif.eu/