Одржан први састанак Координационог тела за приступање Србије ЕУ

21. новембар 2012. |

На првом састанку Координационог тела за приступање Европској унији у новом сазиву, који је одржан данас, оцењено је да је бржи напредак у процесу европских интеграција и отпочињање преговора о чланству у ЕУ један од приоритетних циљева Владе Србије.

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић наложио је свим министарствима и надлежним институцијама да у планираном року испуне препоруке Европске комисије предвиђене за ову годину у процесу европских интеграција.

Координационо тело је прихватило Акциони план за испуњавање препорука Европске комисије из Годишњег извештаја о напретку Републике Србије у процесу европских интеграција за 2012. годину.

Задатак Координационог тела је да координира рад органа државне управе у вези са приступањем Републике Србије Европској унији. Ово тело, такође, разматра и политичка и стратешка питања у вези са приступањем Србије Европској унији, прецизира кључне политичке ставове које ће заузети Влада и помаже у решавању евентуалног дефинисања поделе надлежности између министарстава у процесу европских интеграција.
Планирано је да Влада усвоји Акциони план пре састанка Европског савета у децембру ове године како би се показала спремност за испуњавање свих услова за добијање датума почетка преговора.
Влада Србије ће о испуњености овог плана расправљати у три наврата - у априлу, јулу и септембру 2013. године.