Делегација Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Владе Републике Српске у посети Канцеларији за европске интеграције

13. новембар 2012. |

Делегација Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Владе Републике Српске од данас је у дводневној радној посети Канцеларији за европске интеграције Владе Србије, са циљем да се упозна са активностима Канцеларије у процесу европских интеграција, са системом координације тих послова унутар владе, као и са највљеним новим процедурама програмирања претприступне помоћи Европске уније.

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Милан Пајевић упознао је саговорнике са током припреме Акционог плана за примену препорука из Извештаја Европске комисије о напретку реформи у Србији, као и са израдом Националног програма за усвајање правних тековина, документом који ће у наредном периоду бити мапа пута европске интеграције наше земље.

Министар за за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је потребу јачања регионалне сарадње и у овој области, истичући да је ова посета веома добра могућност за усавршавање кардова који раде у ресору европских интеграција унутар министарства, као и прилика да се размене знања и ојача свест о значају интеграције свих земаља у региону у Европску унију.
Током два дана стручњаци двају институција разговараће о искуствима Србије у координацији праћења и извештавања о процесу приступања ЕУ, о спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и о усклађивању са правних тековинама Уније. Посебно ће бити речи о обуци државних службеника о овим питањима, о активностима у спровођењу Стратегије комуникације у процесу приступања али и о успостављању система за превођење прописа ЕУ на српски језик.

Такође, биће речи и о припрамама Канцеларије за спровођење програма ИПА 2014-2020, о секторском приступу програмирању те помоћи, као и о програмима прекограничне сарадње.