Одржана Трећа национална конференција о прекограничној сарадњи

26. септембар 2012. |

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је
данас да програми прекограничне сарадње имају велики значај за грађане и локалне институције у пограничним областима  и да се често занемарује допринос појединца процесу европских интеграција. 

Грубјешић је на Трећој националној конференцији о прекограничној сарадњи истакла да су користи од прекограничне сарадње бројне, при чему је навела реализацију пројеката помоћи малим и средњим предузећима и сеоском туризму, борбе против поплава и успостављања ХАСАП стандарда.

„Уколико се покажемо успешни у повезивању грађана, општинских самоуправа и региона, укидање граница биће само симболичан чин” , рекла је Грубјешић и додала да је Европска унија (ЕУ) највећи донатор Србије и да је од 2000. године до данас у Србију упутила 2,5 милијарди евра, не рачунајући билатералну помоћ држава чланица.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер истакао је да програми прекограничне сарадње почивању на две вредности, успостављање мира и стабилности и јачање просперитета и економског развоја једног краја.

Дежер је рекао, да у периоду када се у Унији прави нови буџетски циклус од 2014 - 2020. године, у ситуацији када је све мање новца, важно је бранити ове програме, њихову важност и утицај на свакодневни живот грађана.

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милан Пајевић истако је да се у Србији тренутно спроводи осам програма прекограничне сарадње, а да ће до краја године бити финансирано око 500 пројеката на територији целе земље.

Пајевић је подсетио да је Србија у овом програму ЕУ почела да учествује 2004. године, а средства су обезбеђивана из КАРДС програма, док се од 2007. године ови програм финансирају из инструмента предприступне помоћи (ИПА).

“Колико је интересовање за ове програме,  показују подаци да је из КАРДС програма финансирано 174 пројекта од 856 пријављених, а из ИПА се спроводи осам програма, од више од 2.400 пријављених”,  навео је Пајевић.