Новинари из Србије у студијској посети Хрватској

24. септембар 2012. |

Група од 10 новинара из најугледнијих медијских кућа у Србији ( „Дневник Војводина Прес“,”Блиц”, „Пресс“, „Курир“, „Радио телевизија Србије“, “Политика“, недељник „Нови магазин“, “Бета-Еуроатив”, „Међународни Радио Србија“ ), посетила је 20. и 21. септембра Загреб. Студијску посету организовала је Канцеларија за европске интеграције Владе Србије и програм Уједињених нација за развој (УНДП) из Србије и Хртватске, у оквиру пројекта „Информисање о европским вредностима“, који финансира Влада Велике Британије.

Основни циљ ове посете био је упознавање новинара из Србије са хрватским искуствима у преговорима са ЕУ, изазовима и препрекама са којима Хрватска до сада суочавала на путу ка ЕУ, ради унапређење квалитета медијског извјештавања о владавини права и преговорима са ЕУ.

Током дводневног боравка у Загребу, новинари су се састали са Националним већем за праћење спровођења Стратегије за сузбијање корупције при Хрватском сабору, саборским Одбором за информирање, информатизацију и медије, Самосталним сектором за сузбијање корупције при Министарству правосуђа, невладином организацијом Transparancy Internationalom Hrvatska, а посетили су и Хрватску радио-телевизију (ХРТ), где су новинари две земље разменили искуства о праћењу спољнополитичких догађаја и темама везаним за евро интеграције.

Студијска посета део је ширих настојања да се побољша разумевање европских интеграција у српској јавности и унапреди комуникација новоизабране владе по питањима ЕУ.