Mилан Пајевић, нови директор Канцеларије за европске интеграције

09. август 2012. |

Влада Републике Србије именовала је на данашњој седници Милана Пајевића за новог директора Канцеларије за европске интеграције. Досадашња директорка Канцеларије др Милица Делевић раније је поднела оставку на ту функцију.

Милан Пајевић рођен је у Београду 1965. године, где је после завршене основне и средње школе дипломирао на Одсеку за међународне односе Факултета политичких наука, 1989. године.

Дубоко се не слажући са деструктивном политиком српског руководства крајем осамдесетих и почетком деведестих, одустао је од намере да се ангажује у званичној спољној политици и посветио се пара-дипломатском деловању.

После двоипогодишњег боравка у иностранству (1991-1993) и рада у приватном сектору (Zepter International), запошљава се у новооснованој издавачкој кући“Време књиге”, која 1996. прераста у ИК “Стубови културе”.Међу оснивачима је Европског покрета у Србији 1992. године, а од 1994. до 2000. потпредседник те организације задужен за међународну сарадњу.

Један је од оснивача и удружења грађана Г17 ПЛУС 1999. године, где обавља послове искључиво везане за међународну сарадњу.

Од промена 2000. био је саветник за спољну политику потпредседника Савезне, а од 2004. Владе Србије Мирољуба Лабуса, као и Национални координатор Пакта стабилности и амбасадор у СМИП. Оставку на звање амбасадора и захтев за прекид радног односа у СМИП и Влади поднео је јуна 2004. Од тада до августа 2006. је био запослен у Г17 Институту.

Један је од оснивача Центра за међународне и безбедносне послове (ISACфонд) 2006. године. Налази се на месту председавајућег Међународног саветодавног одбора ISACфонда.