Приликом посете комесара Хана потписан споразум вредан 19,5 милиона евра

02. јул 2012. |

Европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан, којије у петак боравио у Србији поводом обележавања Међународног дана Дунава, изјавио је да од нове Владе Србије очекује подршку спровођењу Дунавске стратегије и бољу бригу о тој реци.

"Неопходан је усклађен приступ активностима у више области, а циљ је и да се до 2020. повећа теретни транспорт на Дунаву за 20 одсто", рекао је Хан новинарима током пловидбе од Београда до Виминацијума, код Костолца.

Том приликом шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и директор Аустријске развојне агенције Бригит Опингер потписали су споразум о улагању 19,5 милиона евра у подунавске општине у Србији.

Тим новцем биће финансирано уређење водоснабдевања у Великом Градишту, укупне вредност шет милиона евра, ревитализована Голубачка тврђава, са идејом да се измести саобраћајна траса која сада пролази кроз тврђаву и да се направи облилазица и тунел.

Такође, три милиона евра ће бити издвојео за Финансирање пројеката општина у Србији, које се налазе на Дунаву.

Европска унија ће из ИПА Фондова за те сврхе издвојити 18,5 милиона евра, док ће Аустријска развојна агенција обезбедити још милион евра.

Дежер је рекао да је циљ овог споразума подстицање енергије и привредне активности у општинама на Дунаву, наводећи да крај око Голупца и Великог Гадишта није периферија Србије и да може да постане главна осовина саобраћаја на Дунаву.

Опингер је истакла да је Дунав за Аустријанце веома важан и да он не дели људе већ их спаја и да зато Агенција верује у важност тих пројеката.

Реализација пројеката би требало да почне почетком јула, а рок за завршетак је 36 месеци.

На конференцији за новинаре одржаној на броду којим су Хан и његови домаћини пловили до Виминацијума, директорКанцеларије Владе Србије за европске интеграцијеи национални координатор за Дунавску стратегију Милица Делевића нагласила је да је за Србију Дунавска стратегија изузетно значајна.

"За нас је битно да је ЕУ препознала потребу да у ову стратегију укључи и оне земље које нису чланице Уније", рекла је Делевићева .

Она је казала да учешће у спровођењу Дунавске стратегије Србији пружа велике развојне могућно, нагласивши да ће Србијасредствимакоја су јој потписивањем споразума стављена на располагање, између осталог, моћи да финансира пројекат водоснабдевања у Великом Градишту и ревитализацију тврђаве у Голупцу. Она је подсетила и да је досада у оквиру Дунавске стратегије реализован пројекат реконструкције Жежељевог моста у Новом Саду вредан 45 милиона евра.

Хан је посету Србији започео управо посетом Новом Саду где је обишао Парк науке и технологије при новосадском универзитету и нови Жежељев мост.