Привредницима кандидатура откључала фондове

06. април 2012. |

На јучерашњој седници Скупштине Pегионалне привредне коморе (РПК) Ниш, којом је председавао Драган Костић, директор фирме “Слободна зона Пирот”, директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић. је члановима Скупштине говорила о теми “Односи Србије и ЕУ и њихова перспектива у 2012. години”.

“Напредовање Србије ка чланству у ЕУ отвара бројне могућности у области трговине, инвестиција, развојне помоћи и подстицања многих других активности”, истакла је Делевић.

Према њеним речима статус кандидата представља потврду изведених реформ и већу обавезност да се таквим путем мора наставити.

“ЕУ на том путу пружа техничку и финансијску помоћ, отвара могућност стицања већих средстава, која су већ на нивоу 200 милиона годишње”, објаснила је директор Канцеларије за европске интеграције.

Председник РПК НИШ Александар Митић, нагласио је да је ова привредна комора током прошле године покренула седам пројеката, који су подржани од стране ЕУ, а од којих је три већ завршено, док је реализација осталих у току.

“Наше активности су с једне стране усмерене ка ширењу утицаја на прилагођавање законске регулативе реалним потребама привреде, а с друге на конкретно организовање тренинга, обука и свих других облика едукације чланства за јачање вештина. То је изузетно важно како би наши привредници били конкурентни и спремни за компетентно конкурисање за средства код домаћих и страних фондова, поготову онда када су са кандидатуром за чланство у ЕУ, многи европски фондови постал доступни нашим привредницима”, објаснио је Митић.

Драган Костић је изразио задовољство што су на јучерашњој седници чланови коморе имали прилику да разјасне све дилеме везане за могућност новог позиционирања на тржишту ЕУ и најавио конкурисање за ИПА 3 фонд ЕУ, чија су средства намењена за инфраструктуру.