Одржан састанак Стручне групе Координационог тела за процес приступања ЕУ

05. април 2012. |

На јучерашњем састанку Стручне групе Координационог тела за процес приступања ЕУ у Палати Србија, председник Републике Србије Борис Тадић изјавио је да Влада Србије и политичке странке, појединци и носиоци државних функција имају задатак да обезбеде стабилан политички амбијент који поспешује преговоре, а не амбијент који уводи у конфликте у региону и конфликтне процесе са ЕУ.

„Наше друштво је било конфликтно, бременито сукобима, претњама и насиљем. Ми данас нисмо друштво конфликтног потенцијала и то је суштинско достигнуће реформи Канцеларије за европске интеграције, коју је водила Милица Делевић“, рекао је председник Србије.

Директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић нагласила је да Србија већ има формирану структуру за преговоре о чланству у ЕУ, што је учињено већ после потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. године.

Делевић је поновила да је Национални програм интеграције Србије у ЕУ у протекле четири године испуњен 80 одсто, а на нивоу закона 89 одсто.

Генерални директор Генералног директората за проширење и суседску политику Европске комисије Стефано Санино указао је на то да ће за отварање приступних преговора Србије и ЕУ бити неопходно да Србија настави реформе и унапреди односе са Приштином.

Према његовим речима, потребни су даљи напори ка видљивом и одрживом побољшању односа са Приштином.

Санино је истакао да је додељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ важан корак у придруживању Србије, али и додао да још у многим областима треба даље радити, при чему је посебно навео реформу државне администрације и завршетак реформе судства.

Он је оценио да је добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ врло важан политички сигнал захваљујући коме Србија улази у нову фазу интеграција и поручио да ће у тој фази Србија имати подршку европских институција.

Санино је посебно истакао економске користи придруживања и кандидатуре за чланство у ЕУ, пре свега као подстицај инвестицијама и отварању радних места.

Статус кандидата, како је додао, омогућиће Србији да присуствује неким састанцима тела ЕУ, укључујући и састанку министара финансија и економије 15. маја.

На састанку Стручне групе Координационог тела за процес приступања ЕУ представљена су досадашња искуства и анализе предстојећих активности у приступању Унији са циљем да се Србија што пре припреми за преговоре о уласку у ЕУ.

Након састанка, у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, Европског покрета у Србији и Канцеларије за европске интеграције, одржан је и округли сто "Преговори за приступање Србије ЕУ - прилика за учешће у променама".