Новац из ЕУ мотивација за даље реформе

06. март 2012. |

Одбор Скупштине Србије за европске интеграције и Kанцеларија за европске интеграције организовали су данас јавно слушање на тему коришћења претприступних фондова Европске уније.

"Србија ће на даљем путу ка ЕУ добијати више средстава из претприступних фондова што ће јој бити техничка подршка, али и мотивација да настави са реформама", изјавила је директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић.

Она је на јавном слушању "Коришћење претприступних фондова ЕУ" у Скупштини Србије рекла да би Србија, да је чланица ЕУ на годишњем нивоу из структурних фондова добијала око 1,4 милијради евра.

"Новац који ће се повећати на путу ка ЕУ је само додатна мотивација за ствари које бисмо иначе радили да би боље функционисало српско друштво", истакла је Делевић и навела пример Бугарске, која је по величини и броју становника слична Србији, а која је од 2007. до 2013. године из структурних фондова добила седам милијарди евра.

Она је прецизирала да средства из тих фондова могу достићи и до четири одсто БДП. Новац који ће Србија добијати у наредном периоду јесте мотивација, али Делевић наглашава да мотивације пре свега треба да буде оно што на том путу Србија ради сама за себе.

"Доста смо се променили, али надам се да ћемо још више када отпочну преговори и на даљем путу уласка у ЕУ, а новац који стиже је финансија и техничка помоћ", нагласила је Делевић.

Она је навела да кандидатура Србије за чланство у ЕУ треба само да буде мотивација да се настави са реформама друштва.

"Кандидатура је важна потврда кретања земље, она реформски процес и решавање проблема са којима се суочавамо чини обавезним. Она, медјутим, не значи да смо преко ноћи постали иделани, јер сви знамо да нисмо, али значи већу обавезу да са и даље мењамо", нагласила је Делевић.

Презентацију "Инструмент за претприступну помоћ (ИПА)" која је представљена на јавном слушању у Народној скупштини РС, можете да преузмете овде.