Европске реформе унапређују живот грађана Србије

05. март 2012. |

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је у петак, 2. Фебруара 2012.на седници Савета за европске интеграције да је за Србију добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ велики подстицај да настави пут европских интеграција, имајући у виду да то мења живот грађана набоље.

Цветковић, који је председавао поменутој седници, навео је да реформе које су биле неопходне за добијање статуса кандидата нису биле лаке, али да су унапредиле Србију и донеле корист грађанима.

Он је истакао да иза добијања статуса кандидата стоји велики заједнички рад Владе, Скупштине Србије, великог броја организација, цивилног друштва, али и свих грађана Србије.

Цветковић је навео да су српски привредници уштедели милијарду и по евра захваљујући томе што нису морали да плате царине након почетка примене Прелазног трговинског споразума, док грађани штеде 200 милиона евра годишње, захваљујући укидању виза.

Приближавање ЕУ значајно је и за привлачење страних инвестиција, саопштио је председник Владе и напоменуо да је захваљујући њима у 2011. години отворено 25.000 радних места.

У јулу 2008. године, како је истакао, Србија није имала никакав уговорни однос са ЕУ, док је данас кандидат за чланство у ЕУ.

Цветковић је навео да је 2008. године усвојен Национални програм за европске интеграције са циљем стратешког планирања приступања ЕУ, и додао да је тај документ од јула 2008. до децембра 2011. године испуњен 80 одсто, а у погледу усвојених закона 92 одсто.

Према његовим речима, у погледу економских критеријума предузети су важни кораци ка успостављању тржишне економије и макроекономске стабилности упркос глобалној економској кризи.

Он је саопштио да је Европска комисија (ЕК) у свом мишљењу о Србији указала на напредак који је наша земља остварила, као и да постоји могућност да Србија, на средњи рок, испуни обавезе потребне за чланство у готово свим областима.

Председник Владе је поручио да је пред нама још пуно посла, али да је реч о процесу који мења живот грађана набоље.

Председник Србије Борис Тадић поновио је да се стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ мења слика Србије и да је то, пре свега, достигнуће њених грађана.

Све владе од 5. октобра су допринеле реформама, а ова влада била је суочена са великим изазовима, посебно имајући у виду економски амбијент у Европи и свету, који је суштински измењен, нагласио је Тадић.

Статусом кандидата потврђујемо да смо на добром путу, а суштинско стратегијско достигнуће остварићемо када добијемо датум за почетак преговора, истакао је он и додао да се испуњење тог циља очекује до краја године.

Министар за европске послове Краљевине Данске Николај Вамен упутио је честитке грађанима Србије на добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ, уз напомену да ће статус кандидата помоћи Србији да привуче нове инвестиције и оствари привредни раст.