"Народна скупштина на путу европских интеграција"

30. јaнуар 2012. |

Jавно слушањe на тему "Народна скупштина на путу европских интеграција",одржано је данас у Дому Народне скупштине.

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Милица Делевић изјавила је да је у протеклих неколико година Европска унија била највећи инвеститор, донатор и трговински партнер наше земље.

Делевић је нагласила да је Унија највећи трговински партнер Србије са 56 одсто учешћа, а да су на другом месту земље ЦЕФТА, односно земље региона које теже чланству у ЕУ.

Она је као највеће трговинске партнере наше земље у ЕУ навела Италију, Немачку и Румунију, и нагласила да је извоз у те земље већи него у Кину, Руску Федерацију, Турску и САД заједно.

Према њеним речима, у протеклих неколико година, од када су склопљени трговински споразуми са ЕУ, бележи се континуирани суфицит у размени са земљама Уније у области пољопривреде.

Када је реч о директним страним улагањима у Србију, како је указала, највећи инвеститори су Аустрија, Норвешка, Грчка, Немачка, Италија, Холандија, Словенија, Русија, Луксембург и Швајцарска.

Делевић је нагласила да су земље Европске уније и највећи донатори у Србији са 2,2 милијарде евра, и поручила да је сада најважније завршити све обавезе које Србија има на путу европских интеграција од децембра прошле године.

Делевић је такође подсетила на значај укидања виза за грађане Републике Србије у државама потписницама Шенгенског споразума.

Документ "Информација о односима Србије и ЕУ и њихова перспектива у 2012. години" можете да преузмете овде.

Презентацију "Односи Србије и ЕУ и њихова перспектива у 2012. години" можете да преузмете овде.

Документ "Подаци о гласању у НСРС за законе које је Влада предложила у оквиру Акционог плана за добијање статуса кандидата у процесу визне либерализације" можете да преузмете овде.

Документ "Напредак у реформама према поглавњима преговора о чланству у ЕУ" можете да преузмете овде.