Новинарима уручене награде за најбољи прилог о процесу европске интеграције у Србији

23. јaнуар 2012. |

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић, шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Венсан Дежер и председник Извршног одбора Ерсте банке Славко Царић уручили су данас награде новинарима који су награђени на конкурсу за најбољи прилог о процесу европске интеграције у Србији.

Делевић је оценила да су се ове године готово сви прилози бавили питањем како ће се пут и чланство у ЕУ одразити на живот обичних грађана у Србији.

"Извештавање је важно за грађане. Било је важно и онда када је подршка интеграцијама била изузетно велика, а разумевање тога шта процес подразумева мало", истакла је она.

Према речима Делевић данас је подршка интеграцијама мања али извештавање остаје важно не само да би се грађанима објаснило колико ће им бити боље када постанемо члан Уније, већ и да боље разумемо колико нам кретање ка ЕУ омогућава да више утичемо на оно што нас се тиче.

Дежер је истакао да је квалитет пристиглих прилога био изузетно добар због чега је било тешко изабрати најбоље.

Упитан коју би оцену дао извештавању о ЕУ у Србији, Дежер је рекао новинарима да је утисак да је изнад просека, али и да је ситуација такава да се мора још радити на томе.

Он је рекао да ће Делегација ЕУ наставити да улаже напоре како би се побољшали обим и квалитет информација о ЕУ и да пружа техничку помоћ медијима и Србији.

Говорећи о извештавању о ЕУ интеграцијама Дежер је рекао да недавно истраживање јавног мњења показује да 60 одсто грађана Србије сматра да није довољно информисано о ЕУ и процесу интеграције, 20 одсто мисли да је ниво информисања задовољавајући, док само два одсто сматра да су јако добро информисани.

Царић се захвалио новинарима који су грађане упознавали са тим како фондови ЕУ могу да нам помогну када имамо добру идеју.

У категорији "Најбољи телевизијски извештај" награду су поделили новинари РТВ Цариброд из Димитровграда Мирослав Нацков и Радио-телевизије Србије (РТС) Бојан Бркић.

Награду за „Најбољи прилог о пројекту реализованом у Србији, који је финансирала ЕУ", добила је новинар Новинске агенције Бета Гордана Лазаревић за причу "Чистилиште" која је део серијала "Европа на делу".

Новинар ТВ Студио Б Инес Мештровић, добила је награду у категорији "Најбољи прилог у локалном медију", док је у категорији “Најбољи прилог у области малих и средњих предузећа" награђена Александра Крстић из Продукцијске група "Мрежа" за прилог у емисији Евронет , "Органска производња уз помоћ ЕУ".

За “Најбољи радијски извештај” награђен је новинар пожаревачког радија Радио Бум 93 Урош Урошевић, за “Најбољи прилог објављен на Интернет медију” награду је добила новинар портала Еурактив Смиљана Вукојичић Обрадовић, а награду за “Најбољи интерактивни медијски садржај” добио је Владимир Новаковић, са Интернет портала Б92 за акцију “Народ се пита”, коју су заједнички осмислили и реализовали Б92 и Београдски центар за људска права.

Награду за “Најбољи новински извештај” добила је Мирјана Пантић из “Новог магазинa”, док је награда за “Најбољи студентски новинарски рад” припала Даници Чигоји са студентског радија Факултета за медије и комуникације.

Награда за добитнике конкурса је студијско путовање у Брисел.