Више од половине грађана за ЕУ

13. јaнуар 2012. |

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је данас да, уколико би сутра био одржан референдум, 51 одсто грађана Србије гласало би за учлањење Србије у Европску унију (ЕУ),, 28 одсто би гласало против, 18 одсто не би гласало, док три одсто не зна шта би одговорило.

Делевић је на конференцији за новинаре рекла да чак 85 одсто грађана Србије сматра да реформе у Србији треба спроводити и да су оне нису услов за улазак у ЕУ, што је највиши проценат од када се истраживање спороводи.

„Важно је напоменути, да је истраживање рађено у недељи после 22. децембра, односно после одлуке савета ЕУ да Србији не одобри статус кандидата”, додала је Делевић.

Делевић је рекла да је од прошлог истраживања, у јуну 2011. године, забележен пад подршке за чланство у ЕУ на чак 46 одсто, која се потом вратила на 51 одсто.

“Пратили смо тренд подршке европских интеграција током годину дана и оно што се показује је отпорност те подршке. После негативног одговора, у виду одбијања да се Србији додели статус кандидата, грађани рационално процењују интерес и та подршка се вратила изнад 50 одсто”, указала је Делевић.

“Међу грађанима који би гласали против чланства у Унији, највећи број њих, 23 одсто, то не би учинило јер сматрају да ЕУ не доноси ништа добро Србији, док 15 одсто њих не би гласало због уцена и притисака на Србију”, рекла је Делевић.

Делевић је напоменула да је убачен сет питања који се тиче статуса кандидата, па чак 53 одсто испитаника мисли да су политичари из Србије одговорни што Србија није добила кандидатуру, а 32 одсто за то криви ЕУ.

Грађани, 47 одсто њих, мисле да ништа тиме није изгубљено, али 34 одсто испитаних сматра да би се имиџ

државе побољшао да је кандидатура одобрена.

Делевић је рекла да је 70 одсто грађана одговорило да се Косово поставља као услов Србији за добијање статуса кандидата, а 75 одсто њих сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати, независно од тога што то тражи ЕУ.

Упитана шта би Србија требало да учини да би у марту добила кандидатуру, Делевић је рекла да су услови јасни -

спровођење постигнутих споразума, договор о регионалном представљању Приштине, сарадња са Еулексом и Кфором и наставак реформи.

Према њеним речима, 19 одсто испитаника сматра да са Приштином не треба разговарати ни о чему другом осим о статусу Косова.

Пада проценат и оних који су спремни да се у циљу уласка у ЕУ усавршавају, дошколују, измене досадашње навике, навела је Делевић.

Она је истакла да грађани у све већем броју наводе да нису информисани о фондовима ЕУ, а 41 одсто њих сматра да је Русија највећи инвеститор у Србији, коју следе Јапан, ЕУ и Кина.

Прави подаци су да су ЕУ и земље чланице највећи донатор и инвеститори у Србији, потом САД, Норвешка, Швајцарска и Јапан, додала је Делевић.

Грађани Србије, њих 27 одсто, верује да ће ЕУ успети да превазиђе садашње проблеме, али ће све теже примати нове чланице, 20 одсто грађана мисли да ће превазићи све проблем и наставити да се шири, док 31 одсто грађана мисли да ће се Унија потпуно затворити или чак распасти, пре него што ће се даље ширити и јачати.

Грађани Србије би волели да живе у држави која је по моделу насличнија Швајцарској, 37 одсто, Немачкој 16 одсто или Норвешкој 12 одсто, рекла је Делевић.

Покушали смо да питањима измеримо рационалну процену грађана шта су њихови интереси, емотивни доживљај онога што се схвата као одбијање, будућности коју очекују за своју децу и очекивања од политичара којима дају мандат, нагласила је Делевић

Најновије истраживанје јавног мњења можете преузети овде.