Усвојен НПИ за октобар - децембар 2011

27. јaнуар 2012. |

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Извештај о спровођењу Националног програма за интеграцију у Европску унију (НПИ) за период октобар – децембар 2011. Према резултатима Извештаја, који је сачинила Канцеларија за европске интеграције, НПИ је у односу на планиране обавезе за четвртотромесечје 2011. године, у целини,а узимајући у обзир унапред извршене обавезе, као и обавезе заостале из ранијих периода, испуњен 55% (60/110).

У погледу утврђивања предлога закона и усвајања подзаконских аката планираних за четврто тромесечје 2011. године, Влада је била на нивоу успешности од 54%, с обзиром да је од планираних 83, утврдила, односно усвојила, 45прописа.

У целини,НПИ је, посматрајући само прописе који су планирани за усвајање од јула 2008. до децембра 2011. године испуњен 80% (775/973).

На данашњој седници Владе усвојен је и трећи по реду измењени и допуњени Национални програм за интеграцију Републике Србије у Европску унију. Овим документом утврђен је план законодавних активности за 2012. годину, које ће обезбедити даље усклађивање домаћих прописа са прописима ЕУ. Приликом планирања мера у оквиру ревизије Националног програма посебно су узете у обзир препоруке изнете у Мишљењу Европске комисије о захтеву Републике Србије за чланство у Европској унији.

Да подсетимо, НПИ је прецизан план усклађивања домаћег законодавства са правним нормама ЕУ у циљу достизања критеријума неопходних за приступање ЕУ, од политичких и економских, до најдетаљнијих стандарда који постоје у Унији у областима трговине, пољопривреде, заштите животне средине, инфраструктуре... Циљ НПИ је да државне институције, на јасан и системски начин, програмирају и прате спровођење реформи у процесу приступања ЕУ.

НПИ за октобар - децембар можете да преумете овде.