Покретање пројекта припреме јавности за придруживање ЕУ

18. фебруар 2005. |

Београд, 18. фебруар 2005. године – Секретар Канцеларије за придруживање Европској унији Радмила Миливојевић изјавила је данас да ће ова Канцеларија у сарадњи са Фондацијом `Конрад Аденауер` покренути пројекат редовних разговора представника медија са представницима Владе Републике Србије, Делегације Европске комисије у СЦГ, као и са представницима држава чланица ЕУ у нашој земљи.

Миливојевић је на конференцији за новинаре истакла да се после успешног састанка у оквиру Унапређеног сталног дијалога представника Европске комисије и СЦГ позитивна оцена Студије о изводљивости о почетку преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању наше земље ЕУ очекује крајем марта 2005. године.

Процес придруживања ЕУ је процес који се не тиче само Владе Србије, већ свих актера у друштву, нагласила је она и објаснила да је циљ овог пројекта припрема јавности за отпочињање преговора о придруживању ЕУ. Према њеним речима, улога медија као партнера у овом процесу је, судећи према искуствима држава које су 2004. године приступиле Унији, од великог значаја.

Овај пројекат почиње 18. фебруара, а у првој фази која ће трајати до јула 2005. године предвиђено је да са новинарима разговарају министри ресора који ће учествовати у раду преговарачког тима Владе, представници Делегације Европске комисије у СЦГ и представници држава чланица ЕУ у нашој земљи, рекла је Миливојевић.

Према њеним речима, планирано је да се сусрети одржавају сваке друге недеље у форми радног доручка и да се у неформалној атмосфери новинарима пружи могућност да са непосредним учесницима у процесу придруживања разговарају о свим елементима овог процеса.

Она је најавила да ће први састанак бити одржан у петак, 4. марта, у 12 часова, у хотелу `Палас`, а домаћин новинарима биће потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус који је недавно именован за шефа преговарачког тима Владе за преговоре са ЕУ.

Директор Фондације `Конрад Аденауер` Бернард Ламерс нагласио је да се ова фондација залаже за реализацију пројекта `Европа као Европска унија`, а тај пројекат ће успети само уколико чланице ЕУ буду допуњене земљама које географски, културно и историјски припадају Европи, а још нису чланице Уније.

Према анкетама спроведеним у СЦГ, већина становништва је за прикључење ЕУ, што представља нужан предуслов да би овај програм могао да успе, навео Ламерс и указао на то да медији имају велику улогу у одржавању позитивне слике о придруживању СЦГ Унији.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=20635