Одржан семинар „ЕУ и Савет Европе: приступ културном наслеђу“

21. децембар 2011. |

Семинар на тему „ЕУ и Савет Европе: приступ културном наслеђу“, у организацији Канцеларија за европске интеграције, а у сарадњи са Фридрих Еберт фондацијом и Канцеларијом Тачка културног контакта Министарства културе, информисања и информационог друштва, oдржан је данас у просторијама Канцеларије за европске интеграције.

Архитекта Александра Фулгоси и историчар уметности Саша Михајлов из Асоцијације за рехабилитацију културног наслеђа, упознале су полазнике семинара са основама заштите материјалног и нематеријалног културног наслеђа, обимом и знaчајем међународних и националних правних оквира који регулишу ову област, као и са регионалним програмима за заштиту природног и културног наслеђа у Југоисточној Европи.

«Циљ заштите је да очува квалитет и вредности културног добра, да штити његову материјалну грађу и осигура интегритет за будуће генерације», напоменула је Александар Фулгоси и објаснила да је не постоји универзални рецепт за рестаурацију неког културног добра, већ да она зависи од његове вредности.

Фулгоси је рекла да приликом одређивања неког локалитета или објекта, као културног добра, теба поћи од јасне и прецизне дефиниције, која подразумева документовање чињеница, његову процену, дијагнозу стања, као и редовно праћење, одржавање и контролу.

Саша Михајлов је нагласила важност прецизног и детаљног документовања културног наслеђа и истакла да су основни циљеви овог обимног посла, између осталог и заштита и конзервација, добијање јавне подршке за рад, као и јачање културног идентитета.

„Једно од стратешких опредељења у заштити културног наслеђа јесте да нова истраживања и документација о културним добрима буду доступни јавности, пре свега кроз публиковање појединачних студија и монографских приказа, организовањем изложби, конференција и предавања, дигиталним издањима, као и интернет презентацијама“, рекла је Михајлов.

Поред тога, предавачи семинара нагласиле су и то да се на баштину може гледати као на извор препорода Европе, а да регионални пројеката за заштиту природне и културне баштине, између осталог доприносе изградњи локалног идентитета, промовисању толеранције, јачању дијалога између народа и примени демократских принципа које промовише Савет Европе.