Одржана завршна конференција пројекта „Говорите европски – програм професионалног развоја за приступање ЕУ

16. децембар 2011. |

Завршна конференција пројекта „Говорите европски – програм професионалног развоја за приступање ЕУ“ одржана је данас у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Британског савета и Делегација Европске уније у Србији.

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић, подсетила је да је пројекат „Говорите европски“ вредан 2,5 милиона евра, почео 2010. године и да је кроз њега прошло 200 државних службеника у јавним и локалним службама, новинара и људи из невладиног сектора.

Делевић је рекла да је 170 њих прошло обуку у трајању од две до четири недеље у Европском институту за јавну администрацију у Мастрихту и Европском колеџу у Брижу, док је 32 стажирало три месеца у институцијама ЕУ или државама чланицама.

„Све земље у процесу европских интеграција су прошле кроз реформу државне управе, како би се модернизовале и биле способне да преведу европско у домаћа законодавства“, рекла је Делевић.

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Венсан Дежер, изјавио је да у процесу европских интеграција има успона и падова, али да је важно остати предан, наставити са послом и испунити очекивања. Он је подсетио да Србија има заказан „рандеву“ са Саветом министара 28. фебруара, када се очекује да јој буде потврђен статус кандидата за чланство у Унији.

Дежер је подсетио да је Савет ЕУ потврдио позитивну процену Европске комисије о успешности реформи које је Србија извела, али је оцењено да јој је потребно још времена за неке послове.

Приступање ЕУ је дуготрајан процес, али квалитативан, рекао је Дежер и поручио полазницима пројекта „Говорите европски“ да се од њих очекује да "говоре европски, али и да буду амбасадори Уније"и преносе знања која су стекли.

Он је изразио наду да ће и процес ратификације Споразума о стабилизацији и приодруживању за Србију у државама чланицама бити завршен у првој половини 2012. године, пошто је већ 24 држава ЕУ то учинило.

Директор Британског савета Тони О Брајан је рекао да је савет са задовољством, прихватио да буде партнер у овом пројекту јер се њиме граде поверење и разумевање, којем доводе до ангажовања људи, што је у самом срцу интеграција.

Пројекат „Говорите европски“ иницирао је Кабинет потпредседника Владе Србије за европске интеграције, а финансирала га је Европска унија. Главни партнер у спровођењу пројекта је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, а програм је реализовао Британски савет.

Програми обуке и вишемесечне праксе у ЕУ су организовани у сарадњи са Европским институтом за државну управу (Мастрихт) и Колеџом Европе (Бриж). По повратку у Србију, сви учесници имају важну улогу у преношењу стечених знања и искустава у институцијама из којих долазе, као и у широј јавности, што је важан допринос бољем разумевању функционисања Европске уније, информисању о предностима чланства у ЕУ и ширењу европских вредности.