Одржан четврти састанак Заједничког надзорног одбора ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија

10. новембар 2011. |

Kaнцеларија Владе Србије за европске интеграције, у својству Националног тела за Програме прекограничне сарадње и Министарство за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, као Управљачко тело ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, одржали су 10. новембра 2011. године Четврти састанак Заједничког надзорног одбора ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија. Тема састанка је усвајање пријавног пакета за Други позив за прикупљање предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Други позив (конкурс) финансира се из Програма за 2010. и 2011. Годину у висини од 8,74 милиона евра, од којих је 15% део сопственог финансирања док осталих 85% чине ИПА средства намењена Програму. Вредност поједичних пројеката који ће бити одобрени ће износити од 20.000 до 1.000.000 евра. Oтварање позива је планирано за средину новембра 2011. год, са роком за достављање предлога пројеката до средине фебруара 2012. године.

За средства могу конкурисати:

1. Непрофитна правна лица
2. Сва регистрована на територији обухваћеној Програмом – Борски, Зајечарски, Нишавски, Пиротски, Јабланички и Пчињски округ у Србији, као и окрузи Видин, Монтана, Софија, Перник, Ћустендил и Софија - град област
3. Непрофитна правна лица која имају партнера са друге стране границе

Програми прекограничне сарадње су инструмент Европске уније за пружање подршке сарадњи институција у пограничним областима суседних држава, а од  2004. године до данас, у Србији је финансијски подржано око 200 пројеката. Тренутно се у Републици Србији спроводи осам програма - са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском, Јадрански програм и програм “Југоисточна Европа“.

Циљ Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија је јачање територијалног јединства пограничног региона Бугарске и Србије, конкурентност територије, као и одрживост развоја кроз економску, социјалну и сарадњу на пољу заштите животне средине дуж административне границе

Након Првог позива за предлоге пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске, у августу ове године, пријављено је 115 предлога пројеката, а потписано 52 уговора о донацији укупне вредности 11,5 милиона евра за партнере из обе земље.


Више информација о Програму: www.evropa.gov.rs