Дежер представио мишљење ЕК Цветковићу

12. октобар 2011. |

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер састао се данас у Влади Србије са премијером Мирком Цветковићем коме је представио мишљење Европске комисије о кандидатури Србије за чланство у Европској унији.

У мишљењу, које је данас објављено у Бриселу, Европска комисија је препоручила да се Србији додели статус кандидата за чланство у ЕУ, те да се преговори о чланству отворе чим Србија оствари напредак у решавању питања која су у дијалогу са Приштионом већ на столу - телекомуникација, енергетике, диплома и регионалног представљања Косова.

Премијер Мирко Цветковић оценио је да Мишљење ЕК препознаје напоре које је Србија начинила на европском путу и резлутате које је постигла у реформама, али да то није крај и да још пуно треба радити на имплементацији европских стандарда и реформи друштва.

"Србија је посвећена интеграцијама и наставља убрзано да ради на том плану " рекао је Цветковић, пошто му је шеф делегације ЕУ Венсан Дежер уручио Мишљење ЕК.

Он је оценио да је данас посебан датум за Србију, али и владу која је пре три и по године кренула од нуле, а у децембру очекује да Савет министара ЕУ Србији додели кандидатуру.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да Европска комисија питање наставка дијалога са Приштином сматра статусно неутралним и подвукао да то није нови услов за Србију, нити има нових услова за њено приближавање Унији.

"Ми се у том смислу надамо да ће дијалог ускоро бит настављен и да ћемо ускоро отворити преговоре" рекао је Дежер.

Европска комисија препоручила је данас Савету ЕУ да Србији додели статус кандидата, узимајући у обзир досад постигнути напредак и разумејући да се Београд поново ангажује у дијалогу са Приштином и да брзо напредује у спровођењу постигнутих споразума у доброј вери, наведено је у Мишљењу ЕК, које је Танјугу саопштено у Бриселу.

"Србија је на добром путу да довољно испуни политичке критеријуме постављене на Европском савету у Копенхагену 1993. и услове у оквиру Процеса стабилизације и придруживања, с тим што је потребно да се настави напредак и пронађу практична решења проблема са Косовом", наводи се у Мишљењу ЕК.

Комисија стога препоручује да преговори са Србијом започну чим наша земља оствари даљи значајнији напредак у дијалогу са Приштином.

Како се прецизира, то подразумева: "пуно поштовање принципа инклузивне регионалне сарадње; пуно поштовање одредби Енергетског споразума; проналажење решења за телекоминикације и обострано прихватање диплома;даље спровођење у доброј вери свих постигнутих договора; и активну сарадњу са Еулексом како би он вршио своје функције у свим деловима Косова".

Комисија ће, наводи се у документу, поднети извештај о томе како Србија спроводи тај процес "чим се оствари довољни напредак".

"Србија се охрабрује да одржи замах реформи тиме што ће у потебној мери поштовати критеријуме за чланство, с посебном пажњом на владавини права, и да настави са конструктивним ангажовањем у регионалној сарадњи и јачању билатералних односа са суседним земљама", истиче се у документу.

ЕК такође очекује да се настави спровођење Прелазног споразума и од његовог ступања на снагу Споразума о стабилизацији и пдридруживању, а Комисија ће дотле наставити да подржава те напоре посредством финансијских инструмената ИПА фондова.

У закључку мишљења се констатује да је Србија у светлу важних реформи последњих година значајно напредовала ка испуњењу политичких критеријума везаних за стабилност институција које гарантују демократију, владавину права, људских права и поштовања и заштите мањина, које су постављене у Копенхагену 1993. године, као и услова у оквиру процеса стабилизације и придруживања.

Када је реч о економским критеријумима, Србија је предузела важне кораке ка успостављању функционалне тржишне економије и постигла извесни степен макроекономске стабилности и поред глобалне економске и финансијске кризе, али се додаје да су потребни даљи напори на реструктурирању привреде и побољшању пословног окружења.

Мишљење ЕК о кандидатури Србије за чланство у ЕУ можете преузети овде.

Аналитички извештај ЕК можете преузети овде.

Закљућке и препоруке можете преузети овде.

Стратегију проширења за 2011 -2012. можете преузети овде.