Одржани “Дани Србије у Бриселу”

26. септембар 2011. |

Дводневна манифестација "Дани Србије", у организацији Кабинета подпредседника Владе Србије Божидара Ђелића, Мисије Републике Србије, посланика Европског парламента Виктора Боштинаруа, а уз подршку групе посланика „Пријатељи Србије“, одржана је у периоду између 21. и 22. септембра у Бриселу. У оквиру „Дана Србије“ отворена је изложба слика Милене Павловић Барили.

Манифестацију су отворили потпредседник Европског парламента Мигел Анхел Мартинез, посланик Европског парламента Едвард Кукан, директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић и шеф Одбора за културу и информисање у Народној скупштини Србије Јелена Триван. У програму је учествовао и Бојан Пајтић, председник Владе Аутономне покрајине Војводине, који је отворио панел-дискусију посвећену Дунавској стратегији ЕУ

Виктор Боштинару је подсетио на значајне кораке које је Србија предузела на плану евроинтеграција у последњих годину дана, истакавши пре свега завршетак сарадње са Хашким трибуналом, доношење већег броја реформских закона и почетак дијалога са Приштином. Додао је да Србија заслужује статус кандидата за чланство у ЕУ, као и датум почетка преговора о приступању, и да је сада на потезу Европска унија. Заустављање напретка Србије у евроинтеграцијама била би "чисто политичка" и "погрешна" одлука, нагласио је Боштинару, подсетивши да се сваки корак који направи Србија одражава и на остале земље региона. Говорећи о току дијалога Београда и Приштине, Боштинару је нагласио да је неопходно пронаћи обострано прихватљива и мирољубива решења која олакшавају свакодневни живот грађанима на Косову. Изразио је незадовољство недавним једностраним потезима Приштине и похвалио став Савета безбедности у Уједињеним нацијама о том питању.

Боштинару се захвалио свим представницима институција Србије на спремности да се одазивају позивима групе "Пријатељи Србије" и истакао задовољство чињеницом да група броји 45 посланика, "који су приступили на сопствену иницијативу ", додавши да је убеђен да ће наредне године у ово време преговори о приступању Србије већ бити у току.

Мигуел Ангел Мартинез, који је од скора члан групе "Пријатељи Србије", истакао је своју пуну подршку даљем проширењу Европској унији и нагласио значај који Србија, са својим културним и историјским богатством, има за ЕУ. Нагласио је да је процес проширења на неки начин и "процес враћања балканских земаља у заједничку европску породицу". Мартинез је подвукао велики допринос председник Србије Бориса Тадића, додавши да се Тадић налази у најужем избору за доделу награде "North South", коју Савет Европе додељује појединцима за значајан допринос у одбрани људских права и тековина демократије.

Едвард Кукан истакао је да је изложба слика Милене Павловић-Барили одлична прилика да се посланици Европског парламента и њихови гости упознају са културним благом Србије, која че, као будући члан ЕУ, значајно допринети културном богатству народа Европе.

Милица Делевић се захвалила Европском парламенту на подршци процесу проширења ЕУ и пружању прилике Србији да представи своју културну баштину. Додала је да је изложба отворена у веома битном тренутку за Србију, неколико недеља уочи објављивања мишљења Европске комисије о захтеву Србије за чланство у ЕУ. Подсетила је на значајне кораке које је Србија преузела у процесу евроинтеграција, упркос многим отежавајућим околностима попут наслеђа ратова на простору бивше Југославије, једностраног проглашења независности Косова и Метохије и економске кризе.

Јелена Триван је истакла значај организовања "Дана Србије" у веома битном тренутку за будућност процеса европских интеграција. Подсетила је да, упркос свеобухватним реформама које су спроведене у последњој деценији, предрасуде према Србији још увек постоје. Додала је да је Србија одлучна да спроведе све реформе неопходне за добијање позитивног мишљења Европске комисије 12. октобра.

У музичком делу програма наступиле су групе "Кал" и "Фрајле".