Србија заслужила кандидатуру

12. септембар 2011. |

Србија је заслужила да крајем ове године добије статус кандидата, а размимолижање на релацији Београд - Приштина не би смело да омета и заустави процес прикључења Европској Унији, оцењено је на завршном панелу Форума Србија-ЕУ, који је 9. септембра одржан у Београду.

Учесници панела на тему "Поред ЕУ постоји ли још нешто" истакли су да је Србија природно окренута ка Западу и Унији и да након прикључења Хрватске 2013. године та врата не би смела да се затворе.

У дискусији коју је отворила директор Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Милица Делевић, истакнуто је да је западни Балкан успео да престане да привлачи пажњу проблемима, али да још није успео да привуче пажњу својим могућностима.

Извршни секратар Економске комисије за Европу при УН и бивши министар спољних послова Словачке Јан Кубиш оценио је да је Србија начинила огроман напредак у интеграцијама и да је, након испуњења хашког услова и високог степена испуњења акционог плана, заслужила да добије статус кандидата.

"Ја се искрено надам да нико неће да се позива на размимоилажења између Београда и Приштине као камен спотицања за кандидатуру и почетак преговора о чланству. То би било политички погрешно, неправедно и у супротности са приниципима за које се ми овде залажемо, а то су принципи једнакости”, рекао је Кубиш.

Преставник групе грчких интелектуалаца (ЕЛИАМЕП) и специјални саветник председника Европске комисије Лукас Цукалис је, истакавши да политика проширења ЕУ, као најбоља политика Уније, има и своју цену, а то су унутрашњу кохезију и капацитет за давање.

"Чланство не може да излечи све болести, много је тога што још мора да се уради. Нема сумње да је дошло до замора, али кључно је да врата ЕУ након пријема Хрватске не затоворе", рекао је Цукалис.

Он је нагласио да Србија када добије статус кандидата неко време мора да проведе у "чекаоници", а да то време треба да искористи за реформе.

Србија треба да буде водећа и прва на европком путу региона, подвукао је он.

Председник Европског културног центра и специјални саветник председника Европске комисије Жозе Манулеа Бароза Душан Шиђански, осврнуо се на дијалог Беогрaда и Приштине као једну од препрека на европском путу Србије.

Он је рекао да је за сваки дијалог, па и тај, потребна воља обе стране.

"Дијалог Београда и Приштине није симетричан, већ је асиметричан, јер уз ситне кораке напред видимо да Приштина држи кључ. Надам се да ће Европа објаснити да треба да имамо комплетан дијалог. Решење не може да се пронађе преко ноћи, али мора се ићи ка томе", рекао је Шиђански.

Шиђански је нагласио да треба бити обазривији на различитим пољима, рецимо у образовању, како би се генерације васпитавале и школовале да поштују различите ентитете, али и заједнички простор за сарадњу.

Учесници панела осврнули су се и на економску кризу унутар ЕУ, као производ кризе у проширењу Уније.

Регионални директор УНДП регионланог бироа за Европу и ЗНД Кори Удовички истакла је да без обзира да ли ће доћи до успоравања процеса приступања ЕУ, Србија мора да "засуче рукаве", јер чак и уколико се процеш прикључења убрза, а реформе код куће не спроведу, Србија неће напредовати".

"Без реформи, борбе против корупције и изградња поверења, чак и да се реформе убрзаију, неће бити реалног раста", рекла је Удовички.

Први Форум Србија -ЕУ отворили су председник Србије Борис Тадић и председник Савета Европе Херман Ван Ромпеј.

Форум Србија - ЕУ, у организацији Владе Србије, окупио је у Београду више од 400 министара, интелектуалаца, представника невладиног сектора и новинара из више земља ЕУ и региона.

Рад Форума одвијао се на панелима који су били посвећени темама од заједничког интереса земаља западног Балкана које очекују да заузму своје место у евроинтеграцијама.