Први Србија–ЕУ форум

09. септембар 2011. |

Први Форум Србија- ЕУ, који је окупио велики број званичника из Србије, Европске уније и земаља у процесу европских интеграција, у организацији Владе Србије, отворио је данас председник Србије Борис Тадић.

Тадић је том приликом истакао, како је Србија урадила све да дође до преговора са ЕУ и да очекује да Европска унија препозна њене напоре у процесу реформи, као и њен допринос ЕУ и стабилизацији ситуације на простору Југоисточне Европе.

У свом обраћању на Форуму, председник Европског савета Херман Ван Ромпеј нагласио је да је будућност Србије у Европској унији и да Унија није заборавила Србију.
Ромпеј је похвалио напредак који је Србија у европским интеграцијама постигла у последње три године, оценивши га као изванредан и позвао српско руководство да остане привржено европским циљевима.

“Србија је у Европи и српска будућност је у ЕУ. Желео бих да подстакнем српско руководство да буде упорно у европској политици и европским циљевима”, навео је Ван Ромпеј.

Према његовим речима, проширење ЕУ ће бити увек засновано на успеху кандидата.
“Неће бити пречица код Копенхагеншких критеријума и одлука о кандидатури захтева консензус 27 влада, парламената и јавног мњења тих држава и она се не доноси олако”, додао је председник Европског савета.

Он је честитао Србији и Хрватској због напретка у односима, додавши да је за стабилност Балкана важна и резолуција о Сребреници коју је донела Скупштина Србије.

“Знамо колико је осетљиво питање Косова за Србију и стање односа Београда и Приштине је нешто што пратимо и што нас брине. То ће бити један од кључних фактора кад се буде одлучивало о Србији и кандидатури”, истакао је председник Европског савета.

“Има много тога што се још мора урадити, најважније је да демократске институције у земљи и владавина права у потпуности функционишу”, навео је Ван Ромпеј.
Он се захвалио председнику Србије Борису Тадићу на, како је рекао, иницијативи да се у Београду организује “преломни историјски скуп”.