Влада усвојила НПИ за период април - јун 2011.

22. јул 2011. |

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Извештај о спровођењу Националног програма за интеграцију у Европску унију (НПИ) за период aприл – јун 2011. Према резултатима Извештаја, који је сачинила Канцеларија за европске интеграције, у целини, НПИ је узимајући у обзир и унапред извршене обавезе, као и обавезе заостале из ранијих периода, испуњен 110 одсто, односно реализовано је свих 68 предвиђених обавеза као и још 7 планираних за наредни квартал.

Када је реч о предлозима закона, Народна банка Србије је доставила Народној скуп­штини Републике Србије предлог Закона о заштити корисника финан­сиј­ских ус­луга који је био планиран за ранији период.

Народна скупштина је у извештајном периоду усвојила 15 закона, обухваћених НПИ-јем: 1) Закон о контроли предмета од драгоцених метала, 2) Закон о привредним друштвима, 3) Закон о спорту, 4) Закон о адвокатури, 5) Закон о извршењу и обезбеђењу, 6) Закон о изменама Закона о акцизама, 7) Закон о изменама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, 8) Закон о тржишту капитала, 9) Закон о заштити корисника финансијских услуга, 10) Закон о изменама и допунама Закона о финансијском лизингу, 11) Закон о изменама Закона о попису пољопривреде 2011. године, 12) Закон о изменама Закона о попису становништва, домаћинства и станова 2011. године, 13) Закон о обавезном примерку публикација, 14) Закон о старој и реткој библиотечкој грађи и 15) Закон о младима.

У погледу утврђивања предлога закона и усвајања подзаконских аката планираних за друго тромесечје 2011. године, Влада је била на нивоу успешности од 75 одсто, с обзиром да је од планираних 68, утврдила, односно усвојила, 51 пропис - од 8 планираних предлога закона Влада је утврдила 4 а усвојила је и свих 7 планираних подзаконских аката (уредбе, одлуке, стратегије, закључци). Министарства и посебне организације су планирале усвајање 53 подзаконскa аката, пре свега правилника и наредби, а усвојено је 40, што представља 75 одсто успешности.

НПИ је, посматрајући прописе који су планирани за усвајање у периоду од јула 2008. године до јуна 2011. године, у целини испуњен 82 одсто, односно од 795 прописа усвојено је 649.

Узимајући у обзир само законодавну активност у истом периоду, од јула 2008. до јуна 2011. године, Влада је планирала утврђивање 185 предлога закона, од чега је утврђено 178, односно 96 одсто. Народна скупштина је у истом периоду усвојила 172 закона, чиме је испунила 97одсто својих обавеза. У погледу усвојених закона, Национални програм је испуњен 93 процента, односно од 185 планираних закона усвојено је 172.

НПИ је прецизан план како да се достигну сви критеријуми неопходни да би држава постала чланица ЕУ, од политичких и економских, до најдетаљнијих стандарда који постоје у Унији у областима трговине, пољопривреде, заштите животне средине, инфраструктуре.

Циљ НПИ је да државне институције, на јасан и мерљив начин, прате сопствени напредак у процесу придруживања ЕУ.