Акциони план за стицање статуса кандидата реализован 73 одсто

14. јул 2011. |

Влада је на данашњој седници, усвојила Извештај о спровођењу Акционог плана за испуњавање приоритета из Годишњег извештаја Европске комисије, односно плана за брже стицање статуса кандидата за ЕУ. Према резултатима извештаја, који је сачинила Канцеларија за европске интеграције, Акциони план је реализован у проценту од 73 одсто рачунајући и испуњене и делимично испуњене препоруке, којима је рок био јун 2011. године.

Од укупног броја од 96 препорука садржаних у АП, до средине јула у целости испуњено 30, а делимично je испуњенo 46 препорукa, рачунајући да су делимично реализоване оне са 50 одсто учинка.

Према Акционом плану 59 препорука (60% од укупног броја) је било планирано да се реализује до краја јуна, укључујући и препоруке чији је рок био март и април, а преосталих 37 препорука има за рок трећи квартал или крај године (ради се о дугорочнијим мерама). Појединачна препорука често не подразумева само једну меру, већ више активности као што је усвајање прописа, јачање институција и предузимања одређених конкретних мера. Иако све препоруке немају исти значај и тежину ради лакшег статистичког праћења није вреднован значај препоруке, већ је свакој дата иста вредност.

Када је реч о законодавној активности, планирано је да се до краја 2011. године усвоји 29 закона, а закључно са јуном било је предвиђено да на снагу ступи 18 закона. До данас је усвојено 10, што представља 55 одсто од укупног броја планираних закона за усвајање у првој половини године.

Посматрано по областима може се закључити да је највећи напредак када је у питању рализација АП остварен26. маја 2011. године, када је хапшењем Ратка Младића, oтклоњена до сада највећа политичка препрека на путу Србије ка Европској унији и тиме обезбеђен адекватан ниво сарадње Србије са Хашким трибуналом.

У циљу даље демократизације и јачања владавине права Народна скупштина је у мају усвојила Закон о изменама и допунама Закона о избору народних посланика којим се укидају бланко оставке и уводи редослед посланика на листи. Предлог измена и допуна Закона о локалним изборима су усвојене на Влади 7. јула ове године и по хитном поступку су упућене у скупштинску процедуру. Скупштина је у јуну усвојила и Закон о финансирању политичких активности, којим су дата већа овлашћења Агенцији за борбу против корупције и којим се систем финансирања политичких партија чини транспарентијим.

Напредак је реализован и када је у питању отклањање одређених недостатака који су постојали у процесу правосудне реформе. У мају је усвојена Одлука о поступку преиспитивања одлука првог састава Државног већа, као и Правила за примену Одлуке о критеријумима и мерилима која ће стални састав Високог савета судства применити у поступку преиспитивања претходно донетих одлука о престанку судијске дужности.Високи савет судства је 15. јуна 2011. године започео поступак преиспитивања одлука о престанку судијске дужности. Такође, Народна скупштина је 5. маја ове године усвојила и Закон о јавном бележништву и Закон о извршењу и обезбеђењу.

Посебно је важно испуњавање значајаног број препорука Акционог плана које имају за циљ стварање услова за побољшан рад независних институција и регулаторних тела издвајањем средстава у буџету Републике Србије за ангажовање додатног броја извршилаца у овим институцијама и обезбеђење адекватних просторија и опреме.

Успостављена је Правосудна академија, почела је са радом Канцеларија Повереника за заштиту равноправности, побољшани су административни капацитети секретаријата Комисије за контролу државне помоћи и Државне ревизорске институције, обезбеђена су средства за додатно ангажовање 73 запослена у овој институцији. Поред тога, обезбеђена су додатна средства за ангажовање 6 запослених у Канцеларији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Препоруке које су се односиле на јачање капацитета администрације посебно у области државне помоћи и јавних набавки су реализоване тако што су створени предуслови за ангажовање већег броја извршиоца.

У сектору безбедности поред низа мера које су покренуте да би се спречила злоупотреба визне либерализације урађене су и мере које се односе на борбу против корупције и јачање међународне сарадње, као и мере које се спроводе на граничним прелазима, а које за циљ имају електронско повезивање свих граничних прелаза. Агенција за борбу против корупције је израдила је Правилник о заштити лица које пријави сумњу на корупцију („узбуњивача”), о коме је 13. јула одржана јавна расправа, на којој су учествовали сви релевантни државни органи, медији и невладине организације.

Значајан број секторских препорука је делимично или у целости реализован посебно у области пољопривреде, телекомуникација, ваздушног транспорта, инфраструктуре квалитета, финансија, животне средине. Велики корак је усвајање Предлога закона о енергетици и Предлога закона о ваздушном саобраћају. У целости су испуњене мере које су биле предвиђене за област малих и средњих предузећа и запошљавања.

Значајније обавезе које нису реализоване до краја јуна 2011. су доношење Закона о јавној својини (који обухвата имовину аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе) и Закона о денационализацији. Будући да се оба ова закона баве питањима имовинских права, неопходно је да се на њима ради истовремено како би међусобно били усклађени а очекује се да ће их Влада усвојити у септембру месецу, као и све преостале предлоге закона предвиђене Акционим планом.