Немачка остаје поуздан партнер Србији на европском путу

04. јул 2011. |

Немачка остаје поуздан партнер Србији на европском путу

Београд, 30. јун 2011. године – Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Божидар Ђелић, повереник у Савезном министарству за економску сарадњу и развој Немачке Андреас Гис и амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас потписали су данас Споразум о пружању новчане помоћи те земље Србији у износу од 137 милиона евра.

Ђелић је на конференцији за новинаре, након потписивања овог документа, указао на то да ће од поменутих средстава 105 милиона евра бити употребљено за развој енергетике и водопривреде, 25 милиона за побољшање економске ситуације и развој запошљавања и рурални развој, а седам милиона за развој демократских институција и државне управе.

Од највећег дела, намењеног енергетском сектору, како је објаснио, приближно 69 милиона евра биће употребљено за рехабилитацију Власинске хидроелектране, а око 35 милиона евра за складиштење пепела у Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу.

Он је изразио захвалност Влади и грађанима Немачке на поверењу које имају у нашу земљу, уз подсећање на то да је ова земља највећи билатерални донатор Србије, чија је помоћ од 2000. године до сада достигла износ од 1,09 милијарди евра.

Највећи део досадашње помоћи представљали су некомерцијални зајмови, а 40 одсто су бесповратна средства, указао је потпредседник Владе.

Мас је саопштио да је данас потписани споразум резултат преговора представника влада двеју земаља током којих је закључено да су политичка стабилност, добро управљање, сузбијање корупције и регионална сарадња критеријуми од великог значаја за предстојеће доношење одлуке о статусу кандидата Србије за чланство у ЕУ.

Савезна Влада Немачке овогодишњим одобравањем увећаног износа помоћи шаље снажну поруку да ће као поуздани партнер и убудуће помагати Србију, поручио је амбасадор Немачке.

Циљ ове помоћи, како је објаснио, јесте да се поспеши социјални и економски развој Србије и помогне њено приближавање Унији.

То приближавање биће могуће само у окружењу политичке стабилности, владавине права и одлучне борбе против корупције, као и уз стварање повољних услова за економско ангажовање, закључио је Мас.

Гис, који је повереник за мир и безбедност, помоћ у хитним случајевима, југоисточну Европу, Блиски исток и Авганистан/Пакистан у Савезном министарству за економску сарадњу и развој Немачке, нагласио је да се овогодишњим износом помоћи пружа допринос реализацији планова Владе Србије и општина на плану економског и социјалног развоја наше земље.