Пленарна седница Унапређеног сталног дијалога ЕУ и Србије

10. јун 2011. |

Европска комисија и Влада Србије одржале суданас годишњи пленарни састанак Унапређеног сталног дијалога на тему напретка у спровођењу Акционог плана за брже стицање статуса кандидата и Националног програма интеграције Републике Србије у Европску унију.

Састанак је пре свега био посвећен напретку реформи у области политичких критеријума – демократије и владавине права, људских и мањинских права, као и регионалним питањима и испуњавању међународних обавеза.

Представници Владе Србије овом приликом нагласили су да ће Србија наставити сарадњу са судом у Хагу, рад на реформи правосуђа,борби против корупције,спровођењу законодавних реформи, подсетивши да је на том путу Србија већ усвојила Закон о избору народних посланика, као и да се укоро очекује и усвајање закона о финансирању политичких активности и закона о јавној својини.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић је прецизирао да је урађен нацрт закона о реституцији, да су у току консултације са странкама и да ће током лета бити спроведена јавна расправа о тој теми, а да се његово усвајање у скупштини очекује на јесен.

Представници Европске комисије, након састанка Унапређеног сталног дијалога између ЕУ и Србије, поручили су да нема нових услова за Србију за добијање статуса кандидата и датум почетка приступних преговора са ЕУ, као и да су за Брисел сада важни само они услови који су дати у ССП-у и у Копенхагеншким критеријумима.

“Као што су председник Европске комисије Жоже Мануел Барозо и комесар за проширење Штефан Филе већ указали, и ми смо установили велики напредак и орхрабрујемо Владу Србије да настави реформе, да би нама помогли да дамо позитивно мишљење”, поручио је директор Дирекције за западни Балкан у Европској комисији, Пјер Мирел.

Он је навео низ позитивних догађаја који су се десили од прошлог састанка Унапређеног сталног дијалога, а то је да билатерална ратификација ССП-а добро одмиче, затим заједничка резолуција у УН о покретању дијалога Београда и Приштине.