За боље пословање од УСАИД-а 16,7 милиона долара

01. јун 2011. |

Америчка агенција за међународни развој УСАИД одобрила је Србији пројекат за боље услове пословања вредан 16, 7 милиона долара, чија би реализација у наредних пет година требало да помогне подизање конкурентности домаће привреде и привредног сектора.

Ову петогодишњу иницијативу јуче су отворили потпредседник Владе Републике Србије Верица Калановић, амбасадор САД у Србији Мери Ворлик и директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић. „Пројекат за боље услове пословања“ ће пружити техничку помоћ, обуку и другу подршку за побољшање пословног окружења, одржавање макроекономске стабилности, као и даљи развој финансијског тржишта. Све активности пројекта се заснивају на приоритетима приватног сектора и Владе Србије.

„Све три компоненте програма, које се односе на регулаторну реформу у привреди, макроекономску политику и развој финансијског тржишта усмерене су да фирме у Србији подигну своју конкурентност и укључе се на глобално тржиште“, рекла је потпредседница Владе Србије Верица Калановић на представљању пројеката у Скупштини Града Београда.

Према њеним речима, овај програм је потпуно усклађен са новим моделом привредног раста који је 2010. усвојила Влада Србије и који подразумева орјентацију економије на проинвестициону, извозну оријентисану, заснивану на улагању у енергетски сектор, завршетак великих инфраструктурних пројеката и регулаторне реформе.

„Програм је нова фаза успешне сарадње влада Србије и Сједињених Америчких Држава (САД)“, напоменула је Калановић

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик казала је да њена земља остаје посвећена помагању Србији да постане члан Европске уније (ЕУ).

Она је навела да је досадашња помоћ УСАИД-а у развоју конкурентније економије омогућила Србији изградњу институционалног и законодавног оквира потребног за подршку тржишној економији.

Ворлик је казала да је Србија начинила велике кораке, али пословна заједница и даље показује да се суочава са проблемима у развоју, због чега ће нови пројекат за боље услове пословања у сарадњи са пословном заједницом, Владом Србије и стручњацима,помоћи у њиховом уклањању.

„Пројекат ће помоћи приватном сектору широм Србије у обезбеђивању услова потребних за његов развој“, рекла је она.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић казала је да „пројекат подржава европске амбиције Србије“и односи се на унапређење услова пословања у оквиру побољшања конкурентности српске привреде.

Према њеним речима, он ће омогућити да се боље искористе све могућности које се пружају Србији на основу споразума које има са ЕУ и земљама ЦЕФТА.

У УСАИД истичу да ће пројекат, који је почео да се реализује у јануару ове године, обезбедити стручну помоћ, тренинге и друге врсте подршке у циљу побољшања пословног окружења, одржавања макроекономске стабилности и даљег развоја финансијског тржишта, а спроводиће се на основу приоритета које има Влада Србије и привреда.

Yа више информација о УСАИД-у, посетите http://serbia.usaid.gov