За процес евроинтеграција Србије 2011. је кључна годинa

20. мај 2011. |

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо сагласили су се јуче у Београду да је 2011. година кључна у процесу евроинтеграција и да Београд и Брисел треба да сарађују у наставку приближавања Србије и Европске уније.

Цветковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да је на састанку анализирано шта је урађено и шта је остало да се учини у предстојећем периоду како би Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Председник Владе је навео да је, осим о процесу реформи и законској регулативи, на састанку било речи и о попису на Косову и проблему лажних азиланата.

Добили смо подршку за све што смо урадили, али и за све оно што још треба да учинимо током ове године. Преузели смо обавезу да започете послове завршимо како су планирани и договорили се да сви проблеми буду разлог за повећану пажњу и да их решавамо заједно са ЕУ, рекао је он.

Цветковић је додао да ће Србија у сарадњи са чланицама ЕУ учинити све да се смањи број лажних азиланата.

Барозо је истакао да Србија припада европској породици народа и поручио да је кључ евроинтеграција у рукама Србије.

Ми сматрамо Србију чланицом европске породице и сада заједно треба да радимо како бисмо остварили заједнички циљ, а то је чланство Србије у ЕУ, рекао је председник Европске комисије.

Он је указао на то да је подржао напоре које је Србија учинила у досадашњем процесу евроинтеграција, као и да је председнику Владе Србије обећао сву помоћ у наставку тог процеса.

Према његовој оцени, брзина приближавања ЕУ зависиће, пре свега, од спремности Београда да спроведе потребне реформске процесе.

Барозо је навео да се критеријуми морају испунити у реформи правосуђа и борби против организованог криминала и корупције и истакао да је сарадња са Хашким трибуналом од кључног значаја.

За Србију су од изузетне важности и ефикасне економске реформе, које су не само један од услова европске будућности, већ и предуслов развоја сваке државе, додао је он.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и министри чији ресори треба да спроведу препоруке Европске комисије.