Отворен ЕУ Инфо центар у Београду

20. мај 2011. |

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и председник Владе Србије Мирко Цветковић отворили су јуче Информациони центар ЕУ у Београду.

Свечаном отварању присуствовали су и европски комесар за проширење Штефан Филе, потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и директор за спољне послове ЕУ Мирослав Лајчак.

ЕУ инфо центар је пројекат Делегације ЕУ у Београду, чији је циљ информисање јавности о Унији, њеним институцијама, као и односима са Србијом.

Посетиоци центра ће на 10 рачунара моћи да претражују базе података и сајтове о Европској унији, док ће запослени одговарати на сва питања везана за Европску унију и нудити посетиоцима бесплатне информативне материјале о ЕУ које је могуће преузети и са интернет сајта www.euinfo.rs.

Жозе Мануел Баросо је на трибини одржаној после отварања ЕУИНФО центра изјавио да је добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији у рукама Србије.

“Србија је урадила много, али мора урадити још више да би добила статус кандидата и до краја ове године почела преговоре о чланству”, истакао је Баросо на трибини у Дому Омладине, после отварања ЕУ Инфо центра.

Све је у рукама Србије, поручио је Баросо и нагласио да је то његова порука свима у Србији, њеном председнику и грађанима. Према његовим речима, потребно је да Србија испуни услов пуне сарадње са Хашким трибуналом и да има добре односе са суседима.

“Надамо се да ће услов пуне сарадње са Трибуналом у Хагу бити испуњен”, рекао је Баросо. Он је најавио да ће Европска комисија мишљење о кандидатури Србије за чланство у Унији припремити у октобру, после чега ће о томе 27 држава чланица Уније донети коначну одлуку.