Србијa добила 6,9 милијарди евра

09. мај 2011. |

Србија је од 2001. године до данас добила 3,6 милијарди евра бесповратне помоћи, а када се урачунају некомерцијални кредити, у том периоду, одобрено је укупно 6,9 милијарди евра, саопштио је потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић 6. маја на отварању конференције „Десет година развојне помоћи Србији“.

Највећи донатор била је Немачка, са 900 милиона евра, од чега је 450 милиона евра бесповратне помоћи буџету. Други по реду појединачни донатор је Америка, која је дала 820 милиона долара и помогла серију других пројеката.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер прецизирао је том приликом да су европске донације Србији у протеклој деценији биле 400 евра по становнику, а одобрено је и шест милијарди кредита, или 770 евра по становнику. Амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик оценила је да су развојни програми њене земље, рађени заједно са српским партнерима, постигли велики успех, и најавила да ће Америка наставити да сарађује са Србијом и да јој пружа помоћ у настојању да постане чланица ЕУ.

Пројектима међународне развојне помоћи у протеклих десет година су, између осталог, обучене судије, адвокати, тужиоци, браниоци, полицијски истражитељи и друго особље правосудних органа, реконструисан Врховни суд и више окружних и општинских судова, реформисани су трговински судови, и основана је Правосудна академија.

Такође, опремљене су лабораторије за ДНК анализу и токсиколошка вештачења, обезбеђена возила за хитне интервенције, тетра базне станице, као и термовизијска возила и камере. Средствима развојне помоћи подржана је реконструкција и проширење инфраструктуре граничних прелаза, побољшан систем контроле граница, обезбеђена опрема за криминалистичку, као и опрема и возила за пограничну полицију.

У току је развој информационог система за контролу на граничним прелазима, припрема стратегије и акционог плана реформе Министарства унутрашњих послова, као и јачање капацитета за борбу против високо-технолошког криминала.

Публикацију „Десет година развојне помоћи Србији“ можете преузети овде.

Примере пројеката који су финансирани кроз развојну помоћ, можете погледати овде.

Филм „Десет година развојне помоћи Србији“ можете погледати овде.