Нова стратегија и акциони план за борбу против корупције

30. март 2011. |

На данашњем скупу о размени искустава у борби против корупције у Србији и Немачкој, директор Канцеларија Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић , истакла је да је борба против корупције један од значајнијих задатака у Акционом плану за приступање ЕУ И додала да је напредак по том питању важан за европске интеграције, али још више значи грађанима Србије.

"То је област где грађани очекују конкретна решења, велике промене... то је нешто што препознају као конкретну бригу", рекла је она.

Делевићева је додала да се, нажалост, борба против корупције неће завршити стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ, јер је "шест месеци недовољно да се искорени корупција".

"Ми ћемо до тренутка стицања статуса кандидата напредовати, ЕУ ће оцењивати да ли смо успоставили правни оквир који функционише и који спречава да корупција буде опште место и све више постаје ексцесна ситуација у Србији", оценила је она.

На скупу је присуствовао и државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен , који је рекао да се припрема нова стратегија и акциони план за борбу против корупције. Хомен је истакао да ће се стратегија радити у сарадњи са невладиним организацијама и подразумеваће и измене неких постојећих закона који се тичу борбе против корупције.