Србији достављена додатна питања из Упитника ЕК

29. март 2011. |

Достављањем питања из области политичког и економског критеријума, правосуђа и основних права, правде, слободе и безбедности и заједничке спољне и безбедносне политике, Европска комисија (ЕК) је Канцеларији за европске интеграције Владе Србије у петак, 25. марта доставила последњи сет додатних питања. Додатна питања односе се на одговоре на Упитник ЕК, који су представници Владе предали 31. јануара 2011. 

Укупан број додатних питања износи 629. У највећем броју, она се односе на појашњење већ достављених информација разврстаних по преговарчким поглављима, али постоји и одређени број суштински нових питања.

Одговори на додатна питања биће достављени Европској комисији пре краја краја треће недеље априла, односно до Ускршњих празника.

Упитник ЕК представља званични инструмент којим ЕУ процењује спремност државе да започне процес приступања. На основу добијених одговора из Србије, као и процене експертских мисија, али и резултата текућих реформи, ЕК израђује Мишљење (Avis) о томе да ли је земља спремна за статус кандидата, као и колико је спремна за преговоре о уласку у чланство. Објављивање Мишљења очекује се 12. октобра, а за стицање статуса кандидата, потребно је и да позитивно мишљење Комисије једногласно подрже државе чланице ЕУ.