Отпочела друга експертска мисија ЕК

28. фебруар 2011. |

 Друга експертска мисија Европске комисије (ЕК), која ће додатно анализирати одговоре на Упитник ЕК с циљем припреме Мишљења о захтеву за чланство који је Србија упутила ЕУ, отпочела је данас и трајаће до 3. марта.

Експерти ЕК ће са представницима надлежних институција наше земље разговарати о раду независних регулаторних тела – начину њиховог рада и финансирања, надлежностима, поштовању независности и о начину избора и разрешења чланова тих тела. Такође, разговараће се и о извештајима и препорукама које регулаторна тела сачињавају.

Првог дана предвиђени су састанци са представницима министарстава финансија, државне управе и локалне самоуправе, Генералним секретаријатом Владе, као и са делегацијом народних посланика. Такође, експерти Европске комисије разговараће и са представницима домаће  и стране пословне заједнице  у Србији и члановима Савета за борбу против корупције.

Наредних дана одржаће се састанци и са представницима mинистарстава за трговину и услуге, финансија, економије и регионалног развоја, културе и информисања, унутрашњих послова, правде, телекомуникација и информатичког друштва, као и са представницима Народне банке Србије, Комисије за заштиту конкуренције, Комисије за државну помоћ, Републичке радиодифузне агнеције, Републичке агенције за телекомуникације, , Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податак о личности, Транспарентности Србије, Агенције за борбу против корупције, Повереника за заштиту једнакости и Oмбудсмана.

Реч је о другој, од три за сада планиране мисије ЕК које се очекују у наредном периоду.

Упитник  ЕК представља званични инструмент којим ЕУ процењује спремност државе да започне процес приступања. На основу добијених одговора из Србије, који су Комисији уручени 31. јануара, као и процене експертских мисија и одговора на евентуална додатна питања, ЕК израђује Мишљење (Avis) о томе да ли је земља спремна за статус кандидата, као и да ли је спремна за следећу фазу – дефинисање оквирног датума за преговоре о приступању, о чему консензусом одлучују државе чланице ЕУ.