Европски парламент усвојио први европски устав

12. јaнуар 2005. |

Стразбур , 12. јануара 2005 - Европски парламент је великом већином гласова усвојио први европски устав, али ће он ступити на снагу тек ако га усвоје свих 25 држава-чланица Европске уније, неке и путем референдума.

Парламент ЕУ је са 500 гласова за и 137 против усвојио резолуцију којом се подржава европски устав. Четрдесет посланика се уздржало од гласања.

Ово гласање у Европском парламенту део је дугачког процеса ратификације тог документа предвидјеног да траје и до две године.

Две земље, Литванија и Мадјарска су досад путем парламентарне процедуре усвојиле европски устав. Медјутим, судбина првог европског устава биће одлучена на референдумима у Француској, Холандији, Британији, Данској, Чешкој И Пољској.

Европски устав, који је припремљен на конвенцији европских И националних посланика, коју је предводио Валери Жискар де Стен и око кога су се сагласили лидери ЕУ прошлог јуна након дугачких расправа око права гласа, има за циљ да обезбеди ефикасно функционисање Уније након пријема 10 нових чланица прошле године.

Све главне странке у 732-чланом парламенту подржале су документ, који ће оснажити Европски парламент, успоставити функцију председника Европског савета и министра иностраних послова Уније.