Потписани споразуми о помоћи УН Србији

20. децембар 2010. |

Представници Владе Републике Србије и Уједињених нација (УН) потписали 17. децембра у Палати Србије акционе планове за помоћ Србији у очувању животне средине, стварању ефикасне државне управе, као и за помоћ сиромашним породицама.

Акционе планове о помоћи УН Србији у наредних пет година потписали су директор Канцеларије Владе Републике Србије за европске интеграције Милица Делевић, стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте и директор УНИЦЕФ-а за Србију Јудита Рајхенберг.

Програм УН за развој (УНДП) помоћи ће Србији у стварању ефикасне државне управе, очувању животне средине и стварању услова за одрживи развој, а УНИЦЕФ ће се ангажовати на помоћи социјално угроженим породицама и деци.

Делевић је после потписивања споразума рекла да су одређене приоритетне области за Србију у којима ће јој помагати агенције УН.

Реч је о конкретизацији сарадње предвиђене споразумом Србије и УН из јуна ове године, додала је она.

Инфанте је подсетио на то да су УН помогле Србији и приликом земљотреса у Краљеву и у отклањању последица недавних поплава.

Рајхенберг је указала на то да УНИЦЕФ жели да помогне Србији у остварењу Миленијумских циљева УН у вези са смањењем сиромаштва.

Говорећи о плановима УНИЦЕФ-а за помоћ деци из сиромашних породица у Србији, она је навела да ће УНИЦЕФ блиско сарађивати са Србијом и да ће бити спремни да укажу и на пропусте.

Свечаности потписивања акционих планова о сарадњи Србије и УН присуствовала је и регионални директор УН за Европу и Заједницу независних држава (ЗНД) Кори Удовички.