Филе уручио Цветковићу упитник Европске комисије

24. новембар 2010. |

Европски комесар за проширење Штефан Филе уручио је данас председнику Владе Србије Мирку Цветковићу Упитник Европске комисије, чије је попуњавање  један од услова за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Упитник који је Филе уручио властима Србије садржи 2.483 питања и потпитања, разврстаних у шест анекса и 33 поглавља.

 

Комесар Филе  нагласио је да он у Београд не долази само да би донео више реформског посла за  грађане и администрацију, већ да пренесе јасну поруку наде“.

Он је оценио да је  Србија  је у доброј позицији на путу ка ЕУ, и додао да је постигнут  напредак на пољу регионалне сарадње, као и у борби против корупције и организованог криминала.

ЕУ жели да види напредак на свим пољима, будући да је то у циљу добробити грађана Србије, указао је Филе и додао да пуна сарадња са Хашким трибуналом остаје важан елемент у европским интеграцијама Србије.

 

Упитником, није обухваћено Косово, али постоји низ питања која се тичу сарадње Београда и Приштине, истакао је Филе, додајући да упитник третира питање Косова на статусно неутралан начин као и Споразум о стабилизацији и придруживању“.

 

Премијер Цветковић рекао је да добијање Упитника представља први корак Србије ка главном циљу, а то је чланство у ЕУ. Премијер је најавио да ће Влада Србије за десет до петнаест дана усвојити акциони план, односно стратегију одговора на постављена питања, а да ће одговори бити припремљени до краја јануара.

 

Озбиљно смо се припремили и рад на одговорима почињемо данас, када ће бити одржан и састанак Савета за европске интеграције”, напоменуо је председник Владе.

 

Када Србија буде одговорила на  сва питања, Европска комисија ће започети процес израде мишљења који траје око годину дана. Током тог периода Србији могу бити послата додатна питања,  али и експертске мисије са задатком утврђивања стања на терену.

 

Као датум за окончање рада на мишљењу, европски званичници наводе другу половину идуће године.

За састављање одговора, другим земљама региона било је потребно између три и пет месеци, при чему потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић очекује да ће Србија одговоре имати до краја првог квартала 2011. године.

Ако се изузму  питања која су специфична за Србију, Упитник  је великој мери сличан онима које су добиле и остале земље у региону.