„Србија 10 година касније - на путу ка ЕУ“

15. септембар 2010. |

Јавно представљање Србије, под називом „Србија 10 година касније - на путу ка ЕУ“, биће одржано сутра (16. септембра) у Европском парламенту у Бриселу.

Домаћин скупа, који има за циљ да заинтересоване стране из Брисела и Београда подстакне на разговор о напретку Србије у процесу европских интеграција, је Едуард Кукан, шеф Делегације Европског парламента за Западни Балкан.

Поред потпредседника Владе Србије за европске интеграције Божидара Ђелића, Европском парламенту ће се овом приликом обратити и европски комесар за проширење Штефан Филе, као и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин.

Према речима Божидара Ђелића, европске интеграције налазе се у самом врху политичке агенде садашње Владе, која је започевши низ економских, социјалних и политичких реформи, Србију већ приближила ЕУ.

„Прошла година је била посебно плодна.У октобру, Европска комисија је дала веома позитиван Извештај о напретку Србије, док је у децембру Савет донео одлуку да одмрзне Прелазни трговински споразум. Поред тога, након деценија веома рестриктивног визног режима, грађани Србије су 19. децембра 2009. године, добили могућност да слободно путују у земље шенгенске зоне.Уз подршку великог броја грађана, председник Борис Тадић је 22. децембра 2009. године предао захтев за чланство у ЕУ, шведском премијеру Фредерику Реинфелдту“, истакао је Ђелић.

Србија је 2000. године направила снажан помак, који је за исход имао пад Милошевићевог режима, крај међународне изолације Србије и започињање процеса европских интеграција.

Сутрашње представљање у Бриселу, отвара могућност не само да се преиспитају кораци које је Србија до сада направила, већ и шта је све као будућу земљу кандидата на путу ка ЕУ очекује. Скуп би требало да обезбеди платформу за конструктивни дијалог и отворену размену мишљења.