„Говорите европски”-иницијатива за подршку професионалном развоју

14. јул 2010. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, Делегација Европске уније у Србији и Британски савет, започели су реализацију пројекта „Говорите европски – програм професионалног развоја за приступање ЕУ“, који ће током наредне две године омогућити професионално усавршавање и праксу у земљама Европске уније за више од 200 државних службеника, као и више од 50 представника цивилног друштва, медија, професионалних удружења, академске, пословне заједнице и синдиката.

Прва група од 22 представника невладиног сектора, образовних институција, привредних комора, медија и других организација из 12 градова Србије, учествовала је у тронедељном интензивном тренингу о ЕУ, који је од 28. јуна реализовован у једној од најпрестижнијих школа у Европи – Колеџу Европе у Брижу (Белгија).

У оквиру програма разаматране су теме о институцији система и начину одлучивања у ЕУ, секторској политици, лобирању и преговарању са ЕУ, а уприличене су и посете Европској комисији и Европском парламенту.

Од учесника тренинга очекује се да преношењем стечених знања, своје сараднике и ширу јавност подробније упознају са европским вредностима, функционисањем ЕУ и предностима чланства у овој организацији.

Пројекат вредан 2.5 милиона евра, иницирао је Кабинет потпредседника Владе Србије за европске интеграције, а финансира га Европска унија. Главни партнер у његовом спровођењу је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, док програм реализује Британски савет. Програми обуке и вишемесечне праксе у ЕУ биће организовани у сарадњи с Европским институтом за државну управу (Мастрихт) и Колеџом Европе (Бриж).