Мирел поздравио напредак Србије у спровођењу реформи

15. јул 2010. |

Мирел поздравио напредак Србије у спровођењу реформи

У Палати Србије одржан је састанак Унапређеног сталног дијалога Европске уније и Србије, на коме је разматран напредак реформи у области демократије, људских и мањинских права, регионалних питања и међународних обавеза наше земље.

Високи званичник Европске комисије за проширење Пјер Мирел, поздравио је напредак Србије у регионалној сарадњи, борби против организованог криминала, спровођењу реформи и изразио наду да ће Београд наставити да улаже конструктивне напоре везане за царинска питања на административној линији с Косовом и Метохијом. Мирел је похвалио и доношење статута Војводине, образовање савета националних мањина, активности омбудсмана и повереника за информације од јавног значаја.

Европски дипломата је изразио задовољство због позитивних одлука и мера Владе Србије у домену билатералне и регионалне сарадње, посебно у односима с Босном и Херцеговином, чему је према његовим речима, допринело усвајање декларације о Сребреници и присуство председника Србије Бориса Тадића на комеморацији у Поточарима.

Мирел је као позитивне примере унапређења регионалне сарадње навео и Споразум о екстрадицији с Хрватском и Споразум о полицијској сарадњи са Албанијом.

Потпредседник владе Србије Божидар Ђелић, изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка, да постоје `отворена питања дубине и брзине реформи`, али да ће Србија наставити да спроводи реформе ради побољшања животног стандарда својих грађана и европских интеграција. Он је рекао да ће Србија тражити решења која су у складу са `црвеним линијама` државне политике, што значи да никада, ни директно ни индиректно, неће признати независност Косова.

Садржај састанка Унапређеног сталног дијалога ЕУ и Србије, биће укључен у извештај Европске комисије, који ће бити поднет 10 новембра.