Подршка чланству Србије у ЕУ 65 одсто

16. јул 2010. |

Ниво подршке грађана приступању Србије Европској унији је сталан, тако да би ове године, као и прошле, 65 одсто грађана позитивно одговорило на референудмско питање `Да ли подржавате чланство Србије у ЕУ`, показују резултати истраживања `Ставови грађана о процесу европске интеграције Србије`.

`Ниво подршке приступања Србије ЕУ је сталан, али емотивна идентификација и осећање оптимизма грађана опада`, рекла је директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић представљајући резултате истраживања у Влади Србије, и додала да је број оних који би на евентуалном референдуму негативно одговорили на питање о приступању ЕУ, порастао за један проценат.

Делевић је нагласила да млади људи у односу на просек популације, имају знатно позитивније ставове према ЕУ, да би на референдуму у знатно већем проценту од просека гласали за приступање, као и да у знатно већем проценту од приступања очекују и личну и општу корист.

`То што мисле млади људи је велика обавеза и за садашњу, али и за све владе које ће водити Србију у будућност`, указала је Делевић.

Према њеним речима, подаци истраживања показују и да се мање грађана Србије `лично осећа Европљанином`, те да је међу становништвом мање идеализма и оптимизма.

Када је реч о мишљењу грађана о датуму стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, 46 одсто испитаних је одговорило да би то требало да се догоди у току 2011. године, девет одсто као рок наводи крај 2010.године, док 18 процената каже да се то неће догодити никада.

`Грађани углавном реалистично сагледавају ситуацију, а грађани који сматрају да Србија никада неће ући у ЕУ јесу углавном они који су сматрали да наша земље неће доћи ни на белу шенгенску листу`, казала је Делевић.

Забележен је и пораст броја оних који сматрају да реформе које су неопходне за улазак у ЕУ треба спроводити ради стварања боље Србије, а не зато што је то испуњавање услова које је поставила ЕУ.

Делевић је навела да је то мишљење дели 72 процената испитаних, што је девет одсто више него прошле године, те да је тај број знатно већи од броја оних који подржавају улазак Србије у ЕУ.

Број анкетираних који сматрају да улазак Србије у ЕУ у највећој мери отежава политика сталног условљавања и уцена коју ЕУ примењује према нашој земљи опада, тако да их је сада 43 одсто, односно седам одсто мање него у мају прошле године, док је порастао број оних који сматрају да је реч о објективним препрекама, односно обимним реформама које треба спровести.

Смањен је и број грађана који сматрају да су сарадња са Хагом и испоручивање хашких бегунаца главни услови који се постављају Србији, и према најновијем истраживању таквог је мишљења 70 одсто испитаних, односно девет одсто мање него у мају прошле године.

`То показује разумевање грађана да је влада то прихватила као обавезу`, казала је Делевић, додајући да је мањи и број оних који `проблем Косова` виде као главни услов који се поставља Србији.

Према истраживању Канцеларије за европске интеграције, које је рађено у јуну на узорку од 1.094 испитаника, знататан број грађана, 36 одсто, сматра да на ритам приближавања европских интеграција Србије утиче и политичка ситуација унутар саме ЕУ.


Комплетне резултате истраживања можете преузети овде