"Еуро парк" за Дан Европе на Калемегдану

19. мај 2010. |

Шеф мисије ЕУ у Србији Венсан Дежер и директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић отворили су на Калемегдану, поводом 9. маја - Дана Европе, `Еуро парк`, у оквиру којег су на 27 штандова представљени Влада Србије, Делегација ЕУ у Србији, државе чланице Уније и организације цивилног друштва. 


Дежер је рекао да је задовољан што се 60. годишњица ЕУ, која сада има 27 чланица, обележава са грађанима Београда и Србије.


Он је оценио да је неопходно упознати грађане Србије са уласком у ЕУ и додао да се нада да ће грађани, када се буде поставило питање уласка Србије, бити за то.

Делевићева је оценила да и у ЕУ, али и у Србији има много изазова, али да ни Србија, нити Унија не треба да забораве зашто је европска породица кренула путем проширења.


`Ми смо кренули због реформи које се дешавају у процесу ЕУ интеграција, а које гарантују грађанима побољшање животног стандарда, владавину права и живота какав желе да виде`, рекла је Делевићева.

Делевић је навела да је је ЕУ заокружила зону мира, стабилности и просперитета коју има и додала да без обзира на изазове верује да ће се путовање Србије, због обостраног стратешког интереса, завршити уласком држава западног Балкана у ЕУ.


Милица Делевић је подсетила на важност тога што је грађанима Србије од краја прошле године омогућено да путују без виза. Она је истакла да је на путу ка чланству у ЕУ значајно да се примењују закони који су у складу са европским прописима, а који, како је навела, пре свега користе грађанима Србије. Као пример је навела Закон о безбедности саобраћаја на путевима, захваљујући чијој примени је смањен број саобраћајних несрећа.

Канцеларија је координирала и учешће организација цивилног друштва у обележавању Дана Европе које се баве овогодишњом темом у Европској унији- борба против сиромаштва и социјалног укључивања - а то су Европски покрет, Велики мали из Панчева, Инклузивни покрет и Иницијатива за развој и сарадњу ИДЦ.


У оквиру одржавања централне манифестације прославе Дана Европе на Калемегдану, на штандовима држава чланица ЕУ, њихови представници су са грађанима разговарали о безвизном режиму, животној средини и другим темама, а приређени су и уметнички, културни програми и такмичење у одбојци и кошарци.