Први састанак Одбора за спровођење Прелазног трговинског споразума са ЕУ

02. март 2010. |

Београд, 2. март 2010. године (Тањуг) - На првом састанку Одбора за спровођење Прелазног трговинског споразума са ЕУ констатовано је да Србија успешно примењује тај споразум већ 14 месеци, што је велики успех владе и грађана Србије, изјавио је данас после састанка потпредседник владе за европске интеграције Божидар Ђелић.

`Данас је Србија и формално ушла у уговорно партнерски однос са ЕУ. Први пут смо имали одбор где су европски и српски интереси укрштени`, рекао је Ђелић. Интереси српских произвођача од данас ће бити заштићени на тржишту ЕУ на исти начин на који се европски произвођачи штите у Србији, истакао је он.

Ђелић је пренео да је на састанку било речи о трговини са ЕУ и испуњавању квота за извоз робе из Србије, подсетивши да 80 одсто извоза Србије иде на тржиште ЕУ, као и да више од 75 одсто робе на српско тржиште долази из ЕУ.

И поред тога, у 2009. години је забележен пад обима трговине са ЕУ од 25 одсто, али ефекти кризе нису имали утицај на сектор пољопривреде, где је Србија остварила суфицит, навео је потпредседник владе. Ђелић је истакао да је Србија једина међу земљама централне и југоисточне Европе остварила суфицит у пољопривреди у размени са ЕУ, који је био два пута већи него 2008. године.

На састанку је констатовано да није испуњена квота за извоз `бејби бифа` из Србије у ЕУ, пошто је извезено свега 12 одсто укупно одобрене количине, квота за извоз вина искоришћена је само осам одсто, а и риба је извезена испод дозвољене квоте.

Ђелић је нагласио да је извозна квота од 180.000 тона испуњена једино када је реч о шећеру и да је већ данас најавио Европској комисији нашу иницијативу за повећање те квоте. Указао је да је на састанку било речи и о законској регулативи која се пре свега односила на примену царинског режима, заштиту конкуренције, животне средине и интелектуалне својине.

Директор Дирекције за западни Балкан у Генералном директорату за проширење Европске уније Пјер Мирел оценио је данас да је Србија остварила добре резултате у примени Трговинског споразума са ЕУ и да ће то помоћи нашој земљи да повећа извоз и привуче стране инвестиције.

`Са задовољством сам похвалио Србију због неометаног и доброг рада на спровођењу Споразума. Сада очекујемо добру примену Споразума са обе стране и надамо се да ће трговински елементи допринети не само порасту извоза, већ и повећању инвестиција`, рекао је Мирел новинарима у Палати Србије након завршетка прве седнице Одбора за спровођење Прелазног трговинског споразума са ЕУ.

Према његовим речима, обострана примена трговинских мера пружиће већу сигурност страним инвеститорима и извесније околности, нарочито у погледу висине царина. Мирел је назначио да извоз пољопривредних производа из Србије има велику перспективу 'уколико се до већег степена прераде прерађују у земљи'.

Он је рекао да је на првом састанку Одбора за спровођење Прелазног трговинског споразума са ЕУ разматран Пословник о раду Одбора, састав Одбора, а саслушана су и представљања резутата спровођења прелазног Трговинског споразума са ЕУ.