Додељене награде за најбоље новинарске прилоге о европским интеграцијама у 2009. години

25. децембар 2009. |

Београд, 25. децембар 2009. године - Канцеларија за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији, уз подршку Ерсте баке и ове године доделиле су награде за најбољи медијски прилог о процесу европске интеграције наше земље објављен у периоду од 1. јануара до 1. новембра 2009. године, у пет категорија:

  1. Мирјани Пантић, новинарки агенције БЕТА за најбољи текст објављен у штампаном медију.

  1. Небојши Величковићу, новинару НТВ из Ниша, за најбољи прилог у локалним медијима.

  1. Ивану Јовановићу, новинару Радио Београда, за најбољи радио прилог.

  1. Александри Крстић, новинарки Продукцијске групе Мрежа, за најбољи телевизијски прилог

  1. Аранки Молнар, новинарки Радио Зрењанина, за најбољи прилог на тему малих и средњих предузећа

Награде ће им свечано бити уручене 15. јануара у Београду.

Награђени новинари боравиће у студијској посети Бриселу и Стразбуру од 26. до 31. јануара 2010. године, где ће имати прилику да се сусретну са представницима Европске комисије задуженим за проширење и информисање и са колегама, новинарима, како би се успоставила и унапредила међусобна професионална сарадња.

Жири је одлучивао у саставу – Љубица Гојгић, РТВ Б 92, Александар Ђорђевић, Делегација Европске уније, Мирјана Шакић, Ерсте банка и Ивана Ђурић, Канцеларија за европске интеграције.

Жири је све одлуке донео једногласно.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Жири оцењује да је овогодишњи конкурс имао добар одзив (32 прилога) и да већина радова поднетих на конкурс – а награђени прилози и текстови посебно – показује виши ниво интересовања за тематику приступања Европској унији и реформе кроз које Србија пролази. Награђени радови се, пре свега, баве темама које ретко завршавају на насловним странама и у ударним вестима електронских медија.

Мирјана Пантић је обрадила тему како мали, породични приватни предузетници у пољопривреди уводе европске стандарде и сертификате у производњу парадајза припремајући се за оно што државу и њих као извознике чека на путу ка Европској унији. Небојша Величковић је одабрао тему локалног омбудсмана у Нишу и његове улоге у развоју локалне сампоуправе и заштите права грађана. Ивану Јовановићу у прилогу емитованом у централној информативној емисији, тема је била сертификација домаћих пољопривредних производа како би изашли на тржиште ЕУ, али и како би квалитет хране за домаће потрошаче био бољи. Александра Крстић је успостављање Канцеларије за комуникацију са грађанима Скупштине Србије упоредила са позитивним искуствима која ова вишедеценијска пракса доноси и грађанима и њиховим изабраним представницима у многим европским земљама. Награђени прилог Аранке Молнар има једну додатну вредност, поред теме којом се бави – гринфилд инвестицијама као подстицају за локални развој и запослење – то је био једини прилог пристигао на конкурс на језику мањине.