Србија подноси кандидатуру за чланство у ЕУ до краја године

20. децембар 2009. |

Београд, 19. децембар 2009. године - Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић саопштио је данас да је Влада Србије донела одлуку да до краја 2009. године поднесе кандидатуру Србије за чланство у ЕУ.



Цветковић је на конференцији за новинаре одржаној након данашње седнице Владе навео да ће одлуку о томе када ће Србија моћи формално да поднесе кандидатуру донети Шведска, као председавајућа Европској унији.



Том одлуком Србија је трасирала правце којима ће се кретати у наредном периоду и показала да дели тежње европских држава, нагласио је премијер након седнице Владе, којој је присуствовао и председник Србије Борис Тадић.



Тадић и Цветковић су у име Владе Србије потписали захтев за подношење кандидатуре за чланство Србије у ЕУ и Меморандум Владе Републике Србије у вези са подношењем захтева Републике Србије за пријем у чланство Европске уније.



Председник и премијер су оценили да је данас велики и свечани дан за Србију, јер је одлуком о подношењу кандидатуре трасиран пут Србије у правцу којим ће се наша земља даље кретати.



Одлука о подношењу званичне кандидатуре за чланство Србије у Европској унији је финални корак у садашњој фази европских интеграција Србије којим се, уколико кандидатура буде прихваћена, отвара ново поглавље у прикључивању наше земље европској породици.



Шведска председава ЕУ до 1. јануара 2010. године, када ће ту улогу преузети Шпанија.