Менделсон: Споразум на обострану корист

21. децембар 2004. |

Брисел, 21. децембра 2004 - Комесар за трговину у Европској комисији Питер Менделсон изјавио је да парафирани Споразум о размени текстилних производа представља опипљив доказ све тешњих односа Европске уније (ЕУ) и Србије кроз Процес стабилизације И придруживања.

То показује како наше економије имају корист од продубљивања сарадње, рекао је Менделсон.

Европска комисија саопштила је да ће тим споразумом ЕУ укинути све текстилне квоте Србији. Заузврат, Србија ће укинути царине на увоз текстила из ЕУ у року од три године односно до јануара 2008, а обе стране ће се уздржати од примене нецаринских баријера једне другој на извоз текстила И одеће, наведено је у саопштењу.

Споразумом је предвиђено да ЕУ укине квоте за 11 врста производа на реципрочној основи.

Споразумом је утаначено и да ће обе стране тесно сарађивати у обезбеђивању сигурног утврђивања изворног порекла међусобног извоза, као и да ће административна сарадња бити појачана.

Имајући у виду одсуство било каквог економског интереса за текстил у Црној Гори, билатерални споразум је закључен само са Србијом И аутономне квоте ће и даље бити примењиване на увоз текстила пореклом из Црне Горе у ЕУ, наведено је у саопштењу.

Према подацима Европске комисије, Србија и Црна Гора у 2003. години извезла је у ЕУ текстилне производе у вредности од 137 миллиона евра, док је извоз те робе из ЕУ у Србију износио 207 миллиона евра.