Ђелић и Љоверас отворили Европску улицу

11. мај 2009. |

БЕОГРАД, 9. маја 2009 - Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и шеф делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас отворили су у Београду, оводом Дана Европе `Европску улицу`, истакавши зналчај европске интеграције за Србију, преноси агенција Бета.

Ђелић је отварајући манифестацију у Кнез Михаиловој улици, коју су организовали Делегација Европске комисије, Канцеларија Владе Србије за европске интеграције и Скупштина Града Београда, рекао да стратешки циљ уласка у Европску унију остаје непромењен, иако се и Србија и Европасуочавају са економском кризом.

Он је истакао да су на том путу посебно значајни даља визна либерализација, економска и финансијска подршка ЕУ Србији и могућности које се пружају младима да студирају у чланицама ЕУ.

`Наравно, Србија ће се борити да се са стране ЕУ одблокира примена Споразума о стабилизацији и придруживању. Знамо који су услови за то, али исто тако знамо зашто смо почели примену тог споразуам 30. јануара`, рекао је Ђелић и указао на предности једностране примене прелазног трговинског споразума.

Љоверас је рекао, обраћајући се на српском језику, да је европска будућност Србије сигурна и јасна, иако постоје препреке, попут економске кризе, за које ће, како је оценио, бити потребно време да се превазиђу. Нагласио је да су главне препрека на том путу у самој Србији и да је потребно створити нову динамику у том правцу, али да земља има капацитете и многе предности у интеграцији у ЕУ.

`Желим да будем оптимиста, у вези са визним режимом и економском кризом. Ми ћемо то победити. Нема кризе без краја. Мислим да је процес европске интеграције најбољи начин да се Србија сачува од економске кризе`, рекао је шеф делегације Европске комисије у Србије.

Ђелић је рекао да очекује до краја јуна први став Европске комисије о питању визне либерализације и додао да је циљ српских власти да се до краја године донесе одлука о стављању Србије на `белу шенген листу` како би грађани могли да без виза путују у Европу следеће године.

Љоверас је рекао да је идеја ове манифестација да се поделе идеје и заједно дискитује о ономе шта европска интеграција треба да понуди будућности Србије.

Дуж централне Кнез Михаилове улице, били су размештени штандови земаља чланица ЕУ, са материјалима о култури, традицији и историји тих земаља, као и штандови на којима су представљени најуспешнији пројекти из области здравства и просвете које је у Србији финансирала ЕУ. Штандове су имале и Делегација Европске комисије у Србији, владина канцеларија за европске интеграције и невладине организације Европски покрет, Београдска отворена школа, Грађанске иницијативе, Група 484 и Центар за самостални живот инвалида Србије.

Улаз у `Европску улицу` означен је импровизованом `капијом` у бојама заставе ЕУ.

На штандовима земаља и инситуција ЕУ представљени су и програми који нуде стипендије најуспешнијим студентима, али и наставном кадру са универзитета у Србији.

Програм Европске канцеларије Ерасмус мундус нуди 150 стипендија за студенте постдипломце из блаканских земаља, док програм Темпус у оквиру партнерске сарадње 27 земаља и реализације различитих стручних пројеката нуди размену наставног универзитетског кадра.

У оквиру прославе Дана Европе, Ђелић и Љоверас присуствовали су и конференцији `Ефекти интеграције Србије у Европску унију` који је Факултет за економију, финансије и администрацију организовао у Центру Сава поводом Дана Европе.

Директорка Kанцеларије заа европске интеграције Милица Делевић рекла је данас у Београду да Европска унија ни у време економске кризе не доводи у питање роширење на западни Балкан.

На конференцији `Ефекти интеграције Србије у ЕУ` одржаној поводом Дана Европе, Делевићева је указала да Србија треба да се `концентрише на свој део посла, а то је усвајање европских закона и стандарда`.