Прелазни споразум се спроводи по плану

10. април 2009. |

Београд, 10. април 2009. године - Влада Републике Србије усвојила јередовну информацију о напретку наше земље у процесу приближавања ЕУ у којој се наводи да се све обавезе из Прелазног трговинског споразума са ЕУ /ПС/ спроводе по динамици предвиђеној Споразумом о стабилизацији и придруживању /ССП/, са изузетком обавезе о либерализацији транзитног транспорта преко територије Србије за превознике из Европске уније, која ће бити спроведена када ЕУ почне са применом споразума.

У информацији, коју је сачинила Канцеларија за европске интеграције, наводи се да је укупна вредност увезене робе из ЕУ у фебруару, који је и први месец спровођења ПС, била 550,6 милиона евра. Према подацима Министарства финансија, приход од наплаћене царине у фебруару је 7,95 милиона евра, што је свега 3,83милиона евра мање него што би износио да се Прелазни споразум не примењује.

Европска комисија обавестила је 7. априла извознике из ЕУ да је Србија започела примену споразума, указујући тиме на могућност повољнијег пласмана робе у Србију, али и на неопходност да роба која улази на српско тржиште има потврду да је пореклом из ЕУ.

Закони о заштити конкуренције и контроли државне помоћи, на чије је усвајање Владу обавезивао закључак о почетку примене ПС, усвојени су и упућени у скупштинску процедуру. Усвајање других европских закона, који произилазе из приближавања земље ЕУ, прати се кроз редовно извештавање о Националном програму интеграције /НПИ/. Извештај о спровођењу НПИ током првог квартала 2009. је у припреми.

Када је реч о визној либерализацији, наглашено је да су експертске мисије, састављене од стручњака из држава чланица ЕУ и представника ЕК, које су имале задатак да оцене стање у нашој земљи у погледу испуњавања критеријума, окончале свој рад. У току је фаза у којој експерти ЕУ састављају извештаје, које ће Европска комисија искористити за израду Извештаја о процени испуњености критеријума, на основу кога ће и донети одлуку да ли ће Савету министара ЕУ предложити да се укине визни режим према нашој земљи.

Србија тренутно реализује пројекте из средстава претприступне помоћи за 2007. и 2008.годину, што је уобичајена динамика коришћења ИПА фондова. У оквиру помоћи транзицији и изградњи институција, што је прва компоненте ИПА, за 2007. укупно је одобрено 36 пројеката, од којих је до сада је уговорено 40 милиона евра. Финансијски споразум за коришћење средстава из програма ИПА 2008. у вредности од 168 милиона евра потписан је 1. априла, док је за 2008. годину Европска комисија Србији одобрила 37 пројеката. У току је процес програмирања прве компоненте ИПА програма за 2009, за коју постоји могућност да делимично, због последица глобалне финансијске кризе и предвиђеног мањка у буџету, буде одлуком Европске комисије преусмерена у буџетску помоћ.

У редовним месечним извештајима о напретку Србије у процесу приближавања ЕУ садржане су информације о примени ССП, спровођењу Националног програма за интеграцију, визној либерализацији, коришћењу средстава претприступне помоћи /ИПА фондови/, о Унапређеном сталном дијалогу са ЕУ, прилозима за Годишњи извештај ЕК и припремама за израду националне верзије правних тековина ЕУ.