Конференција "Могућности грађана/ки да комуницирају са институцијама Европске уније"

03. март 2009. |

Милица Делевић изјавила је данас да опредељење за европску интеграцију произилази из уверености да је прикључење Унији начин да се брани и унапреди интерес грађана Србије.

Делевић је на међународној конференцији `Могућности грађана/ки да комуницирају са институцијама Европске уније`, рекла да сви закони, који се тичу процеса европских интеграција, воде остварењу интереса грађана Србије, а не интереса ЕУ.

Према њеним речима, Србија је у последњих осам, девет година од почетка европских интеграција знатно напредовала. Европске интеграције су у последњих девет година биле стабилизујуће сидро српске политике.

`Данас је јако важно причати о дијалогу за европски консензус, зато што су околности у којима се сада одвијају интеграције теже`, рекла је она.

Делевић је прецизирала да су се околности промениле унутар саме Уније, али и да су се појавили нови изазови који се јављају у окружењу ЕУ.

Према њеним речима, Унија се сусреће и са изазовом кономске кризе, која утиче на сваку чланицу појединачно, али и на целу организацију, која јача међусобну солидарност земаља чланица.

`Због тога је важно разговарати о европском консензусу и о томе шта европске интеграције значе за Србију`, нагласила је Делевић и подсетила да је истраживање које је радила Канцеларија у децембру 2008. показало да је подршка грађана европским интеграцијама пала за шест одсто.

`Овде не постоје противници интеграције, него они који кажу 'не знамо', због тога мислим да је неопходно наставити са информисањем грађана јер је важно да разумеју зашто је овај процес важан, кроз које фазе пролази и шта су услови које је потребно испунити`, истакла је она.

Шеф Операција Делегације Европске комисије у Србији Пјер Дибман најавио је да ће у току године бити потписан споразум о техничкој подршци Западном Балкану.

Он је рекао и да ће централа која ће на локалном и регионалном нивоу обезбеђивати техничку подршку невладиним организацијама бити у Београду, подсетивши да је ЕК и у претходном периоду финансијски и технички помагала реализацију пројеката које су радиле НВО.

Према речима Дибмана, техничка база која ће се створити омогућиће НВО да се боље организују, планирају активности како би до 2011. године биле способне да ефикасније комуницирају са другим организацијама, Владом али и ЕУ.